Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskussioner som dryper av nya dödssynder

Annons

Veckans största storm (i ett vattenglas) har utan tvekan varit debatten om Pippi Långstrumps pappas titel. Kritikerna i sociala medier har verkligen tagit i från tårna för att tala om vilket fruktansvärt övergrepp det är på det svenska kulturarvet att redigera bort ett daterat och nedsättande ord ur en Pippifilm.

Det är långt i från första gången en saga uppdateras. Flera av bröderna Grimms klassiska historier, som till exempel Törnrosa och Hans Greta, har ”tvättats” från ålderdomliga uttryck och stötande inslag utan att den västerländska kulturen skakat i sina grundvalar.

Jag är inte för censur, men att göra nya och modernare versioner av böcker och filmer tror jag behövs för att de ska fortsätta leva och kännas aktuella.

I sin nya bok, ”De nya dödssynderna” (Forum), har Stefan Einhorn, professor vid Karolinska institutet, uppdaterat de sju dödssynderna. Det var på tiden, kan man väl säga. Dödssynderna högmod, frosseri, lättja, lust, avund, girighet och vrede har sitt ursprung i Bibeln och nedtecknades första gången år 600 e.Kr. av påven Gregorius den store. De lyftes fram som egenskaper som skiljer människan från Gud och som gör det omöjligt för oss att få evigt liv, men att man kan få förlåtelse om man ångrar dem.

Einhorn har gjort en färsk opinionsundersökning och frågat över tusen svenskar vilka mänskliga egenskaper som är värst i dag. Av de ursprungliga klarade sig enbart ”girighet” kvar på topp-sju-listan. Våra sämsta egenskaper i dag är enligt undersökningen: falskhet, hat, hänsynslöshet, översitteri, trångsynthet, främlingsfientlighet och girighet.

Bland de bästa egenskaperna hamnade sådant som pålitlighet, hänsynsfullhet, ödmjukhet, medkänsla och tolerans – dygder som är pinsamt frånvarande i kommentarsfält och sociala medier, inte minst under Pippi-debatten.

Enligt Einhorn måste vi acceptera våra mörka sidor för att lära oss att hantera dem. I stället för att säga ”jag är inte rasist men ...”, så kanske man borde säga ”jag är nog lite rasist, men jag jobbar hårt för att hantera det och bli en bättre människa”.

I går uppdaterades även regeringen. Alice Bah Kuhnke blev ny kulturminister. Det ska bli spännande att se vad hon ska kunna åstadkomma. Däremot ser jag inte fram emot att läsa kommentarerna om henne i diverse dödssyndiga diskussionstrådar.

Mer läsning

Annons