Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Årets kulturhändelser

Nu är det bara några sista dagar kvar av 2014 och NA har valt några högtider som dröjer sig kvar i sinnet efter det här kulturåret. Har vi valt rätt händelser?

Annons

Årets påhopp:

Flack mot Axelsson

Årets påhopp. Vem som var påhoppad rådde det delade meningar om under några hetsiga dagar i somras. Nåväl, NA:s recensent Caroline Axelsson såg Peter Flacks ”Stjärnkväll”. Hon redogjorde för att det var första gången hon såg Peter Flacks figur Hjalmar och hon gillade inte allt, framför allt inte Hjalmar. Peter Flack kontrade indignerat att NA borde ha skickat en recensent som kan genren.

Några dagar senare kom en bukett blommor till NA från Peter Flack med budskapet att det var tur att NA skickat en kunnig recensent till premiären av Opera på Skäret och inte exempelvis en travreporter eller någon annan som inte kunde genren ... Nu följde en ordväxling i NA mellan tidningschef Katrin Säfström och Peter Flack. Sedan dess har mycket vatten runnit förbi i Svartån. NA har såväl intervjuat som recenserat Peter Flack efter det. Stridsyxan är nedgrävd.

Årets publiksuccé:

O helga natt

Publikrekord. Årets stjärnbeströdda startfält i O helga natt borgade för en publiksuccé. Och trots regntunga skyar, ja riktigt skitväder, mötte örebroarna upp till den årliga folkfesten. Enligt polisens uppgifter var det cirka 30 000 människor som hukade under paraplyerna i väntan på Carola, Peter Jöback, Sean Banan och Åsa Fång.

Gry Forssell ledde programmet från scenen framför Nikolaikyrkan och som vanligt spelade TV4 in och sände musikfesten på julafton. Regnet? Ja, det upphörde som genom ett trollslag precis lagom till första numret.

En alldeles speciell kväll blev det för ”Musikmalin”. Ja, så kallar dagisbarnen i Lillkyrka årets lokalartist Malin Stoetzer som gjorde en groovig version av 1800-talsklassikern ”Deck the halls”. 22-åriga Malin, som hade framröstats av P4 Örebros lyssnare, fick en rejäl kick av framgången och chansen att sjunga inför rekordpubliken på Stortorget.

Årets snackis:

Borg eller Borgen?

Snackis. När krogen Cornelis i Grythyttan bokade en artist till en konsertkväll den åttonde november gick det lite väl fort. Arrangören trodde att det var Nick Borgen (”We are all the winners”) som skulle komma, men i själva verket var det Nicke Borg (sångaren från Backyard Babies) man hade skrivit kontrakt med.

När NA:s reporter ringde upp för att påtala missförståndet var det bara några dagar kvar till giget. Första reaktionen blev att ställa in (”Va fan säger du nu?”). Men raskt bestämdes att de skulle köra ändå. Nicke Borg kom dit och genomförde konserten. Han kunde inte annat än skratta åt fadäsen. Och konserten fick goda recensioner av NA:s Marita Johansen. ”Skönt rockraspig, men på fel plats” konstaterade hon efter spelningen.

Historien plockades upp av i stort sett alla riksmedier och artikeln om Borg/Borgen blev en av årets mest lästa och spridda på na.se

Årets avhopp:Lagerlöf lämnade

Avhopp. Efter fyra framgångsrika år som teaterchef på Örebro länsteater meddelade Måns Lagerlöf i början av mars att han fått nytt jobb. När chansen att bli chef för Riksteatern erbjöds honom kunde han inte motstå, även om han, enligt en intervju i NA, kunnat tänka sig att stanna några år till i Örebro. Här har han haft en avgörande roll i den succévändning teatern gjort med framgångar som Amadeus, Ingvar, Vredens druvor och Lasse Maja.

För Länsteaterns styrelse blev det ett svårt arbete att hitta ersättare för ingen av de sökande ville axla det tunga ansvar som Lagerlöf haft i rollen som både konstnärlig ledare och ekonomiskt ansvarig. Resultatet blev en omorganisation där tidigare administrativa chefen Petra Weckström fick sätta sig i vd-stolen. Ny konstnärlig ledare blir Michael Cocke från Folkteatern i Gävleborg. Han tillträder tjänsten direkt efter nyår.

Årets flytt:

Kammarorkestern

Ny arbetsplats. I maj gjorde Svenska kammarorkestern sin sista konsert i Örebro konserthus på ett bra tag. Under sommaren sattes grävskoporna i marken och inledde den stora ombyggnationen. Huset har klätts in av byggställningar och fått en enorm överbyggnad som ska skydda från väder och vind.

Taket ska lyftas i konsertsalen för att skapa en större och bättre akustik. Det blir en ny foajé och nya utrymmen för kafé, repetitioner och mindre konsertverksamheter. En investering i 100-miljonersklassen.

Under tiden huserar orkestern i Hjalmar Bergmanteatern. NA:s musikrecensent har knorrat en del över den konsertlokalens torra akustik som inte gör orkestern rättvisa. Men den som väntar på något gott ...

I december 2015 väntar nyinvigning av det ombyggda konserthuset. Vi längtar redan.

Årets pristagare:

Sten Niclasson

Pristagare. NA:s kulturpris gick i år till Sten Niclasson, grundare och konstnärlig ledare för Opera på Skäret. Priset delades för förs-ta gången ut under Kulturnatten inför publik den 28 november, och det var en märkbart tagen och mycket hedrad pristagare som tog emot checken på 50 000 kronor.

Opera på Skäret har utvecklats ur ingenting till ett operahus som lockar femsiffriga publikskaror sommar efter sommar, med både nationella och internationella stjärnor från operans värld.

Sommarens uppsättning av ”Otello” var en veritabel succé, både publik- och kritikermässigt. Nästa sommar ska man göra Verdis ”La Traviata”, med Svenska kammarorkestern som återvänder till Skärets orkesterdike. Kulturredaktionen ser fram emot många operaupplevelser på Skäret i framtiden.

Mer läsning

Annons