Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramaserier måste ha klass

Annons

Bra dramaserier dyker upp så sällan. Just nu finns det inte en enda tv-serie jag vill följa. För den som inte gillar vampyrserier, tycker att ”Mad men” är lika överskattad som skådespelarnas kläder är snygga och önskar att ”Grey’s anatomy” och ”Desperate Housewives” lagts ned med hedern i behåll för flera säsonger sedan, är utbudet inte så stort. ”Game of thrones” hör jag att ni ropar nu, men nej tack. Och låt mig för guds skull slippa kriminalserier, speciellt svenska, eller vilken som helst där merparten utspelar sig i ett labb. Nya satsningen på femman, ”GCB”, är lika förutsägbar som den är glittrig och vad gäller svenskproducerade dramaserier behöver jag oftast en skämskudde, tyvärr.

Jag vill ha serier som är smarta, snabba och snygga, sådana som grabbar tag och sveper med. Där det förutom yta även serveras ett uns av innehåll och som förutsätter att tittarna klarar av att hänga med.

Aaron Sorkins klassiska ”Vita huset” var en sådan serie. I sju säsonger får vi följa den liberala och intellektuella innersta kretsen kring president Jed Bartlet och den är gjord med sådan briljans och känsla att man tappar andan.

Efter ”Vita huset”, vars sista avsnitt visades 2007 i Sverige, blev det minst sagt tomt. Dock följde två serier som lätt kunnat bli substitut om de bara fått fortsätta. Dels Aaron Sorkins nästa projekt, ”Studio 60 on the Sunset strip”, om manusförfattare till en serie a lá ”Saturday night live” som var helt lysande. I en av huvudrollerna ser vi Bradley Whitford som spelar Joshua Lyman i ”Vita huset”. Tyvärr drog den alldeles för få tittare och lades ner efter bara en säsong. Därefter hade ”The black Donnellys” premiär, en serie lika mörk som snygg om bröderna i en amerikansk irländsk familj i Hell’s Kitchen, NYC, men även den lades ner efter en säsong.

Nu finns dock en ny potentiell räddare. I sommar är det premiär för Aaron Sorkins nya serie ”The Newsroom” på HBO och den trailer som ligger ute på Youtube inger skyhöga förväntningar. Lika rapp och smart som någonsin ”Vita huset” och precis så fängslande som vi kan förvänta oss av Sorkin. Nu hoppas jag bara att trenden vänder och att den får fortsätta i åtminstone ett par säsonger.

Mer läsning

Annons