Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du är vad du läser – eller läser vad du vill vara

Annons

I senaste numret av tidskriften Neo har politiska och intellektuella makthavare fått berätta vad de planerar att läsa på semestern och ge tips på bra böcker.

Bland de tillfrågade fastnar jag för partiledarnas boktips som kan delas in i tre kategorier: de som satsar på ”säkra kort”, de som kommer med tips som ligger i linje med deras politiska åsikter och ”medieanpassade” tips.

Göran Hägglund, KD, tillhör den första kategorin och väljer Strindbergs ”Hemsöborna”, en klassiker som ingen kan ha något negativt att säga om. Jan Björklund, FP, lyfter fram geografilektionen ”Nils Holgerssons underbara resa” av Selma Lagerlöf, som kan sägas vara ett medieanpassat svar, med uppenbar koppling till rollen som utbildningsminister.

Bland de politiska tipsen finns Annie Lööfs, C, ”Good to great” av Jim Collins, om gott ledarskap och framgångsrika företag; Jonas Sjöstedt, V, som vill läsa om antikapitalism och feminism i Nina Björks ”Lyckliga i alla sina dagar” och Stefan Löfven, S, som lyfter fram ”Illa far landet” av Tony Judt som får honom att fundera över materialismen och individualismens utbredning i samhället.

Högsta hönset, Fredrik Reinfeldt, har inte svarat på enkäten. Varför framgår inte. Mitt tips är att han hade gjort ett folkligt val, som Henning Mankell eller Stieg Larsson, i linje med den korvgryta som han brukar nämna som sin favoritmat.

I hans ställe får näst högsta hönset, Anders Borg, M, svara: ”The fastest billion”, en nationalekonomisk bok om snabbt växande ekonomier i Afrika.

Min dotter har en bok som heter ”Mina vänner” där familj, släkt och kompisar får fylla i frågeformulär om sig själva. Den fråga många (vuxna) fastnar på är den om favoritbok. Trots att det ”bara” ska stå i dotterns ”Mina vänner” tar flera frågan på största allvar. Vilken bok man väljer säger mycket om vad man är för typ av person, eller hur man vill uppfattas. Det blir som ett statement.

En av mina största läsupplevelser är ”Sagan om ringen” som jag läste flera gånger i yngre år. Jag skulle ändå aldrig sätta den som bästa boken jag läst, och framstå som nån fantasy-snubbe. En klassiker kanske? ”Brott och straff” var ju bra – hmm – för pretentiöst. Hemingway, Eyvind Jonsson, Joyce Carol Oates, Knausgård ...

Äh, jag säger också ”Hemsöborna”.

Mer läsning

Annons