Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emperor

Annons

DRAMA. När general Douglas MacArthur anländer till Japan efter andra världskrigets slut möts han av ett land i ruiner. För att pressa fram en kapitulation har USA bombat sönder Tokyo fullständigt - men det är inte bara byggnader som har raserats utan även landets självbild. En sista symbol för det gamla Japan finns kvar i kejsaren Hirohito, som gömmer sig i sitt palats. Den politiska makten i Washington vill se kejsaren hängd men MacArthur, utmärkt spelad av Tommy Lee Jones, fruktar att det ska bli droppen som får befolkningen att göra uppror.

Den unge generalen Bonner Fellers (Matthew Fox) får i uppdrag att utreda huruvida kejsaren har begått krigsbrott eller ej. Samtidigt letar han efter Aya (Eriko Hatsune), en japansk skolfröken som han blev förälskad i när hon var utbytesstudent i USA före kriget.

"Emperor" är påkostad, snygg och berör en intressant del av andra världskrigets efterspel som sällan tas upp. Men trots att musiken är dramatisk och skådespelarnas ögon glänser av tårar lyckas inte filmen engagera. Halvdana skådespelarinsatser av i princip alla utom Tommy Lee Jones är en anledning, liksom klichéartade repliker och ett styltigt manus.

Det är synd, för temat - vilka som kan sägas vara krigsförbrytare - är högintressant. General Fellers brottas med frågan när han intervjuar personer i kejsarens närmaste krets. "Alla är skyldiga", säger en minister och påminner Fellers om de amerikanska atombomberna över Nagasaki och Hiroshima.

Den som vill kan dra en parallell till dagens internationella brottmålsdomstol i Haag, ICC, som hittills endast har dömt afrikaner för krigsförbrytelser. Då liksom nu är det vinnarna som skriver historien.

Mer läsning

Annons