Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lockande mix av verklighetsflykt och allvar

Det ska vara Stadra sommarscen för att få till en föreställning som fångar skrattet och allvaret på samma gång. Som kombinerar teaterns flärdfulla flykt och verklighetens gråa vardag. Och det på en plats som nästan smärtsamt förtätar sommarens ljuvlighet.

Annons

Vilken författare i den svenska litteraturhistorien passar då bäst att föra till sjön Greckens strand för att gestalta detta? Nils Ferlin förstås. Den där magre och kantige värmländske karaktären med sorgsam botten och skarpa humoristiska slutsatser.

I ett nyskrivet manus av Johan Bernander får den mångsidige poeten liv igen. I samme Bernaders regi och med en otroligt jämn och samspelt ensemble slår Bergslagens vackraste teaterscen till med en charmant och tankfull föreställning om livets glädjeämnen som sorgligheter.

I den stora revyfamiljen Zettergrens vardag samsas äktenskapliga problem, ekonomiska bekymmer, föräldraskapets våndor, missbrukets ångest och kreativitetens helvete med den allenarådande kärleken.

Malte Zettergren alias Zäta är teaterdirektör för en revyteater i början av 40-talet. Ensemblen består av honom själv, hustrun Graziela, deras sex barn och artisten Victor Arendorff. Med en stor varm hand och en oändlig mängd lägliga ordspråk håller Esmeralda Silberstein, Grazielas mamma, ordning på skaran.

Det är dags för en ny revy, men Zätas material håller inte riktigt den här gången. Han ringer poeten Nils Ferlin. Ferlin kommer liksom aktrisen Beatrice Holm, något som med rätta inte uppskattas av svartsjuka hustrun Graziela.

Ferlins ankomst blir en förlösande katalysator för människorna i teatergruppen. Han bekräftar deras smärta, glädje och kreativitet med sina texter och därmed ligger inte insikten och förlåtelsen långt borta.

Rune Jakobsson fångar Nils Ferlins essens smakfullt och varmt. Teaterdirektören Zäta kan inte bli bättre än i Magnus Wetterholms gestaltning. Varm, svag och energisk på samma gång.

Och så denna fantastiska Gunilla Orvelius. Med komiskt som dramatiskt agerande ger hon Graziela styrka och skörhet på samma gång. Graziela är en av tre starka kvinnor på Stadra sommarscen. De andra är Eva Halderts Esmeralda och Elvira Eberfors Alice. Tre generationer kvinnor att älska och lära av.

Älska och lära av är också synonymt med NA:s kulturpristagare 2012 Magnus Wetterholm och hans Stadra sommarscen. Den här sommaren står Nils Ferlin och kärleken på schemat.

Mer läsning

Annons