Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mässa för fred på 13 olika språk

En vädjan om förståelse och försoning. På tretton olika språk. I helgen är det Europapremiär på Larry Nickels körverk ”Requiem for peace”, en musikmanifestation mot våld, hundra år efter första världskrigets utbrott.

Annons
Kompositören Larry Nickel och Örebro kammarkörs dirigent Fred Sjöberg ser fram mot helgens Europapremiär i Västerås och Örebro.

Örebro. Fast sammanträffandet med 100-årsminnet är egentligen en slump. Det berättar Fred Sjöberg som leder Örebro kammarkör vid helgens konserter i Västerås konserthus och S:t Nicolai kyrka i Örebro. – Vi har haft kyriesatsen på vår repertoar i fyra år och hela tiden sagt att ”vi måste göra hela verket”, men det har hela tiden kommit något i vägen. Det var först i år som vi kunde passa in det.

Att just Örebro kammarkör får Europapremiären är också egentligen en tillfällighet och ett av dessa slumpartade, lyckliga möten som livet ibland erbjuder.

– Jag hamnade bredvid Larry Nickel i juryn på en körfestival, norr om Vancouver för fyra år sedan. Vi lärde känna varandra, hade trevligt och han berättade att han komponerade.

Larry Nickel visade ett youtubeklipp på ett av hans stycken, kyriesatsen ur Requiem for peace.

– Det blev som en kioskvältare för mig. Musiken gick bedövande rakt in i hjärtat. Texten ”Herre förbarma dig” – och så de starka krigsbilderna. Jag blev helt tagen.

Kompositören Larry Nickel kommer själv att vara på plats vid helgens Europapremiär. Han kom till Sverige på onsdagen och har följt de sista finslipningarna under repetitionsarbetet.

– Det känns fantastiskt att få följa mitt verk på den här resan över Atlanten. Och jag kan inte tänka mig att det kunnat hamna i bättre händer, säger Larry Nickel.

Läs mer i fredagens papperstidning eller tidningen som pdf.

(På länken ovan kan du höra Kyriesatsen ur verket.)

Mer läsning

Annons