Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ovanligt euforisk natt

Annons

Örebros normalt lugna gator präglas denna lördagnatt av högljudda lyckorop och sluddrig körsång. Må det hända att frikyrkan i år firar pingst på ett något okonventionellt vis ... tänker jag för mig själv när jag följer ljuden ner mot Stortorgets uteserveringar.

Väl nere på torget ser jag dock vad som egentligen pågår. Det är Eurovision Song Contests poängutdelning, på en bioduk uppmonterad på Ivy-bars uteservering.

Den sluddriga körsången är inte tungotal utan en väldigt glad och något berusad publiks fylleskrål till refrängen av den ledande låten ”Euphoria”.

Här står unga som gamla och alla brister de ut i euforisk sång varje gång Loreen kammar hem ännu en tolvpoängare.

Det är verkligen jätteroligt att se! I vanliga fall är vi svenskar kanske inte de mest öppna och mest uppsluppna.

Vi är inte de som sätter oss bredvid varandra på bussen, eller ens pratar värst mycket med varandra. Men det finns några få tillfällen om året då vi verkligen får chansen att leva ut. Skrika och vråla, omfamna och visa vår kärlek till varandra.

Och visst är det väl härligt. Att vi har stunder där vi får samlas och Sverige blir lite mer sammansvetsat. Ögonblick då vi för en kort stund glömmer jantelagen och förenar våra krafter för att utdela ett par riktiga lavetter över skinkorna till våra grannländer. Jag talar förstås om tävlingar av alla dess slag. Själva grundbulten i den svenska gemenskapen.

Det och brännvinet kanske.

Alla var dock inte lika glada över lördagens bravader. För att nämna en, Björn ”Tengil” Söder (Sverigedemokraternas partisekreterare).

Han var efter lördagens vinst snabbt ute med att visa sitt missnöje mot Loreen och vinsten.

Och visst kan man tycka att Björn kunde visa lite mer solidaritet i detta fall.

Nu när vi i hockey-VM åkte ut redan i kvarten och i och med det gick miste om åtskilliga dagars sammanhållning. Men nej, Björn unnar tydligen inte mig och andra svenskar den glädjen.

Men att hacka på Sverigedemokraterna är väl kanske lite klichéartat vid det här laget, och som tur är sitter ju inte Björn med enfaldig röst i Christer Björkmans schlagerjury.

Ett stort grattis till Loreen och till ett fantastiskt framträdande!

Mer läsning

Annons