Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik från Nora på plats i kändisvimlet

Film är Norakillen Erik Dalströms stora passion. Den här veckan har han fått leva sin dröm, då han jobbat på filmfestivalen i Cannes.

Annons
Erik Dalström(till vänster) på plats i Cannes.

Schemat är hektiskt för Erik Dalström. Presskonferenser med bland andra Keanu Reeves och James Franco, filmer, skrivande och så lite sömn på det, ska hinnas med. Men att jobba mycket är ingenting som oroar Erik, särskilt inte när det är en dröm som går i uppfyllelse.

– Det här är definitivt lite av en dröm att få ta del av atmosfären och alla fantastiska filmer. Att få en inblick i skapandeprocessen och få möjlighet till samtal med filmskaparna via alla presskonferenser, säger Erik i ett mejl till NA.

Följer sin dröm

Han har inte många lediga luckor, men mellan några pass hinner han via telefon och e-post berätta för NA om sina upplevelser.

Förra året beslutade sig Erik för att följa sin dröm: att närvara vid filmfestivalen i Cannes. Då var han för sent ute för att hinna skaffa en ackreditering och kunna jobba som press. Det hindrade honom inte, utan han åkte dit ändå som besökare, för att kunna uppleva atmosfären på den kända festivalen.

En ung tradition

I år gick det bättre, och nu jobbar han för filmsajten Moviezine och har tillträde till allt det där som han tidigare bara drömt om.

– Jag har alltid älskat film, det är min stora passion! Jag har fascinerats av rörliga bilder och sättet man kan använda dem för att berätta en historia. Att se Oscarsgalan är en gammal tradition och min nyinstiftade är Cannes filmfestival, säger Erik.

Långa dagar

Erik kom ner till Cannes i måndags kväll, och hann knappt sova innan det hektiska schemat startade.

– Jag fick gå upp tidigt för att hinna hämta min ackreditering, så att jag kunde vara med på presskonferens med Keanu Reeves. Han har gjort regidebut precis, berättar Erik.

Dagarna brukar börja runt klockan sju, för att han ska hinna köa en timme till pressvisningen av tävlingsfilmerna som visas varje morgon klockan halv nio. Han slutar inte förrän vid midnatt.

– Och ibland kan någon fest göra att det blir senare.

Siktar mot stjärnorna

Förutom att skriva artiklar för Moviezine, skriver han resdagbok och recensioner på sin egen filmblogg.

– Jag skriver om allting jag är med om. Personliga reflektioner, en massa bilder. Man ska få känslan att man är här på plats och upplever det jag är med om.

En av de större punkterna på schemat var att delta i firandet av Svenska Filminstitutet som fyller 50år.

Av alla stjärnor han hoppas få träffa, slår barndomsidolen Steven Spielberg allra högst. – Han var en av de första att väcka min filmpassion till liv.

Han ser även upp till filmskapare som Xavier Dolan, Wes Anderson, Quentin Tarantino och Alejandro González Iñárritu.

Mer läsning

Annons