Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Escape plan

Annons

ACTION. Ray Breslins (Sylvester Stallone) företag erbjuder fängelser att låta honom gå in undercover som fånge för att sedan göra sitt bästa för att bryta sig ut.

Syftet är att kontrollera säkerheten och när chansen att testa ett topphemligt, privat fängelse för klienter utan chans till frigivning dyker upp antar Breslin utmaningen.

Men snart inser han att uppdraget är en fälla. Då befinner han sig utan kontakt med sitt team, instängd på en okänd plats med skumma medfångar, däribland den kontaktsökande Emil Rottmeyer (Arnold Schwarzenegger).

Har man en förkärlek för fängelsefilm är ovanstående så klart intresseväckande. I den här härliga traditionen finns riktiga guldkorn, som "En dödsdömd har rymt" (1956), "Nyckeln till frihet" (1994) eller varför inte tv-serien "Prison break" (2005-2009).

Platsar "Escape plan" i den ligan? Nja, kanske är den trots allt mest en angelägenhet för hardcorefans av Arnie och Sly.

Men jag är ändå inte beredd att låsa om den och kasta bort nyckeln. För även om den bjuder på några ofrivilligt komiska scener och en överenskommelse med publiken om att svälja två actionhjältar som närmar sig 70-årsstrecket, är den samtidigt rätt spännande och har några hisnande ögonblick.

Dessutom går det inte att missa den kritiska passningen till dagens högsäkerhetsläger av typen Guantanamo, där fångar hålls utan lagligt stöd.

Om man inte har för höga krav på logik blir man rätt underhållen under de här nästan två timmarna. Känner man en längtan efter gubbaction och repliker som "du slåss som en vegetarian" är detta rätt film.

Naturligtvis kan svenske regissören Håfström heller inte hålla sig ifrån att nostalgiblinka till oss i publiken, sådär som det verkar vara lag på att göra just nu, lex "The expendables", när dinosaurierna Stallone och framförallt Schwarzenegger kommer fram för att dansa.

Mer läsning

Annons