Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga satanister eller fina frihetskämpar – fan vet?

Annons

Det är omöjligt att vara oberörd av det polska extrem metal-bandet Behemoths musik och videos. Deras karriär har kantats av starka protester och anklagelser om hädelse, men även av hängivna fans och lyriska musikrecensenter.

Senaste musikvideon, ”Blow your trumpets Gabriel”, är som hämtad ur en skräckfilm. En vitklädd ung kvinna springer i slow motion över ett öde fält. Hon är jagad. I skogsbrynet lurar vargar med lysande ögon och blottade huggtänder. Flickan kommer in i en katedralliknande byggnad, där maskerade prästfigurer utför någon sorts demonisk ritual. Det är tydligt att flickan ska offras. De sliter av henne kläderna. De mardrömslika scenerna som sedan följer är inget för kräsmagade.

Behemoth som består av Adam ”Nergal” Darski, gitarr och sång, Zbigniew Robert ”Inferno” Promiński, trummor, Tomasz ”Orion” Wróblewski, bas, och Patryk ”Seth” Sztyber, gitarr, bildades 1991 av Adam Darski, blott 14 år gammal. De var influerade av kända black metal-band – som Slayer, Blasphemy och Mayhem. Sedan starten har bandet släppt tio fullängdsalbum, med namn som ”Satanica” och ”Demigod”, som har lockat hängivna fans i hela världen. Deras officiella Facebooksida har i dag över 1,3 miljoner följare.

I hemlandet har man däremot haft svårt att bli profeter. Den katolska kyrkan och dess anhängare i Polen har genom åren tagit starkt avstånd från gruppen och på flera platser har deras konserter mötts av protester. Sångaren Adam Darski har anklagats flera gånger för hädelse. 2007 kulminerade det i ett åtal, efter att han rivit sönder en Bibel på scenen under en konsert i Gdynia. Han uppmanade publiken att bränna sidorna ur ”en bok full av lögner” och kallade den katolska kyrkan för ”den mest mordiska sekten på planeten”.

Målet gick ända till högsta domstolen. Darski riskerade upp till två års fängelse för att ha ”sårat religiösa känslor”. Den sex år långa rättsprocessen slutade dock i en friande dom förra året. I domen skrev rätten att handlingen måste ses som en konstnärlig uttrycksform som ligger i linje med Behemoths övriga produktion och att en fällande dom skulle ha inskränkt den konstnärliga friheten och yttrandefriheten.

Bandnamnet är hämtat ur Jobs bok i Bibeln. Behemoth benämns där som en skräckinjagande och mäktig best som Gud skapade på den femte dagen. Den mytomspunna varelsen har figurerat i flera verk i konst- och litteraturhistorien. Den svarta stora katten på två ben i Michail Bulgakovs ”Mästaren och Margarita” heter till exempel Behemot.

Under tiden rättsprocessen mot Darski pågick insjuknade han i leukemi, 2010. Efter en lång konvalescens med blodtransfusioner och en benmärgstransplantation tillfrisknade han. Bandet gick då omgående in i studion och spelade in sin senaste platta, ”The Satanist”, som har hyllats av recensenter som deras bästa skiva någonsin.

Och nu verkar opinionen även ha vänt på hemmaplan. ”The Satanist” var den mest sålda skivan i Polen 2013. Darski själv tror att det till viss del beror på att han har synts i folkligare sammanhang i Polen den senaste tiden, till exempel som domare i den polska versionen av tv-programmet ”The Voice”. Under samma period dejtade han den populära polska popstjärnan Doda och paret syntes ofta på röda mattor och på skvallerpressens förstasidor.

Medan kritikerna och den katolska kyrkan ser Behemoth som extrema och farliga satanister lyfter Adam Darski fram ett helt annat budskap: ”När jag säger ’Satan’ tar kyrkan det bokstavligt. Men vi jobbar med metaforer och mytologiska arketyper. För mig står ’Satan’ för en massa mänskliga egenskaper – som strävan efter frihet, en egen vilja och självständighet.”

Jag hoppas och tror att Behemoths frihetsbudskap når fram till många av deras fans. Samtidigt har de säkert en svans av unga arga män som lockas av det våldsamma och farliga i deras demoniska image. Dessutom riskerar deras extrema uttryck och stenhårda musik att skrämma bort många andra som egentligen skulle må bra av höra budskapet.

En sak är dock säker: räkna med en spektakulär spelning på Metallsvenskan nästa år – om du törs gå dit.

Mer läsning

Annons