Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fashion Pack bjuder på lyxig överdos

Lite större, lite spexigare, lite mer dans. Det utlovar Thomas Johansson, en av veteranerna i dragshowgruppen Fashion Pack som har premiär på årets sommarföreställning på Strömpis i morgon, torsdag.

Annons
I 17 år har Fashion Pack uppträtt med sina shower och är i dag den mest framträdande dragshowgruppen i landet efter After Dark. Från vänster Alexander Fjellner, Kalle Nyström, Magnus Bertelsen, Kevin Reyes och Joel Götell.

Örebro. ”The luxury overdose” heter showen som är den femte på raken på Örebrorestaurangen.

– Det blir en klassisk Fashion Pack-show, fast med ny touch, säger han. Vi är fler på scenen och har en ny koreograf, Emelie Jennstig, som har många kul idéer.

I sjutton år har Fashion Pack varit verksamma, från början främst som ett turnerande sällskap. I dag är Fashion Pack, vid sidan av After Dark, den mest framstående dragshowgruppen i landet. Showerna på Strömpis har gått för utsålda hus.

Intresset för män som klär ut sig i kvinnokläder tycks aldrig sina. Varför är det så, tror du?– Jag brukar säga att så länge Fredrik Reinfeldt inte kommit till riksdagen iklädd kjol, så har vi fortfarande jobb. Att kvinnor klär sig i manskläder är inget konstigt, men 2013 ligger det fortfarande en spänning i det omvända förhållandet. Historiskt var det inte så. På romartiden var det män som spelade kvinnor på teatrarna och då var det helt naturligt.

”The luxury overdose” bjuder på bland annat ett medley med Hollywood och filmtema, Abba, dansnummer och minsann, en egen version av mordet på Gustav III.

– Mitt eget favoritnummer. Det är ett litet kostymdrama som bygger på en twist att ingen egentligen vet vem som är mördaren, berättar Thomas.

För ett par år sedan gick en av gruppens artister, Gustav Lagerträd, vidare till After Dark. Sedan dess har endast Thomas och Magnus Bertelsen varit dragartister i gruppen. Men i år har två nyrekryteringar gjorts. Kalle Nyström från Örebro och Kevin Reyes från Kumla förstärker gruppen. Tillsammans med dansarna Alexander Fjellner, Karl Ljungblad och Joel Götell är årets uppsättning därmed den största i gruppens historia.

– Det är roligt att vi fått med ett par yngre förmågor. De kan göra grejer som inte vi äldre passar för längre. Man åldras ju i det hör yrket också. Nu för tiden tar det dubbel så lång tid för mig att blir snygg, konstaterar Thomas.

Redan de gamla grekerna...

Dagens moderna dragshowgenre har flera historiska paralleller. Män klädda i kvinnokläder förekom tidigt i klassisk grekisk och japansk teater. Under renässansen i England spelade manliga skådespelare kvinnoroller, till exempel i Shakespeares dramer.

I Sverige har män förekommit i kvinnoroller i de klassiska studentspexen ända fram till våra dagar. I Storbritannien har drag förekommit i music hall, med Danny La Rue som den mest kända damimitatören.

Det är dock framför allt kabaréstilen i mellankrigstidens Paris och Berlin som är förebilden för våra dagars drag, i Sverige framför allt representerad av gruppen After Dark med Christer Lindarw som ledande aktör. Den moderna tekniken har underlättat damimitationen genom att artisterna nu kan mima till ljudband.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons