Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med oss på filmfest!

Annons

Halvtorra kläder i en kasse. Matlådor från mamma i en annan. Och så den vanliga bagen med necessär och böcker. Allt placerat runt mina ben i biofåtöljen på Arenan i Karlstad.

Det var söndag och klockan var 16. Filmklubben Movie visade veckans film på den kommunala biografen. Det var också mina första ordentliga möten med film som inte gick på tv.

Chansen kom så fort jag började gymnasiet och fick flytta fem mil hemifrån. Jag åkte hem varje fredag första åren och tillbaka till Karlstad på söndag eftermiddag just för att hinna se veckans film. Därav packningen.

För mig var det världens upptäcktsresor. Franska filmer med enhörningar och små tanter som ammade vuxna män. Italienska kärleksdraman. Eller tyska samhällsengagerade filmer.

Det handlade om insikt i och kunskap om andra världar.

Jag älskade mina söndagar i biofåtöljen.

Filmen har sedan dess blivit liksom litteraturen min väg in andra miljöer och andra människors själar. Känslorna får fritt spelrum. Hysteriska skratt kan bli stillsamt fnitter. Frustration ren och skär ledsamhet i form av tårar.

Under mina studentår i Göteborg nuddade jag något år vid stadens filmfestival, men aldrig därefter.

I dag är jag på plats i finaste staden på västkusten för att njuta film i tre dagar. Har kryssat för filmer ur det arabiska utbudet, det danska och så debutfilmer. Dessutom något eller några seminarier.

Jag och Christina Flodman kommer att rapportera i olika former från festivalen. I blogg, i papper, på twitter eller som nyheter på meny.nu.

Är du på plats? Hör gärna av dig!

Följ gärna min blogg på meny.nu eller på Twitter, JohansenMarita.

Mer läsning

Annons