Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk vill helst banta sittandes

Annons

Svenska folket är i dag fetare än någonsin! Drygt varannan svensk är överviktig.

Fetma är nutidens kanske största hälsoproblem. Man har sedan långt tillbaka konstaterat att det finns starka kopplingar mellan övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och ledproblem. Även vissa typer av cancer har visat sig vara vanligare hos människor med övervikt. Det positiva med fetma är dock att det på ett naturligt sätt oftast går att göra någonting åt.

De flesta överviktiga har nog någon gång försökt att få bukt med de där extrakilona.

Uppenbarligen har de flesta dock misslyckats utifrån det man kan utläsa ifrån statistiken.

Är det brist på kunskap eller vilja kan man då fråga sig?

Problemet skulle jag vilja säga ligger i att vi människor i allmänhet är väldigt bekväma av oss. Folk väljer hellre självsvältningsdieter än att röra på sig. Om möjligheten finns vill man gärna behålla kakan och äta den, om man kan slippa att träna och samtidigt bli smal, ja då väljer man gärna det alternativet.

Men det går inte att banta sittandes, dieter funkar bara i viss mån och om man vill hålla sig i form så finns det egentligen bara ett sätt att gå till väga och det är just att röra på sig. Att göra av med lite mer än vad man äter, träna lite mer och äta lite mindre helt enkelt. Kroppen mår mycket bättre om den får ta del av en allsidig kost och med risk av att låta som en intorkad gammal kostråds-stofil så är det tallriksmodellen som gäller.

Om vi vill ha en framtida frisk generation så måste vi starta från grunden. Rörelse måste återigen bli en naturlig del av våra liv. En gång i tiden brukade vi äta för att kunna röra på oss.

När vi väl rör på oss i dag, gör vi det för att kunna äta.

Eran personliga kostråds-tant Anton Danielsson.

Mer läsning

Annons