Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dig naken

Annons

DOKUMENTÄR. Lars Lerin är en mästare med akvareller. Med kärleken har det varit värre. Efter ett tolv år långt och stormigt förhållande har han bestämt sig för att byta riktning, bort från alkoholmissbruk och drama, förhoppningsvis mot riktig lycka. Men hur hittar man den rätte om man inte vet vad kärlek är?

Om detta handlar dokumentären ”För dig naken”, som är gjord under tre års tid av hans guddotter Sara Broos. Framför hennes kamera öppnar sig konstnären, på ett imponerande öppet sätt, om all sin osäkerhet och sitt inre mörker. Det låter kanske tungt, och det är det givetvis på ett plan, men filmen är överraskande humoristisk i tonen.

In i den sköre Lars Lerins liv på landsbygden i Värmland kommer dansaren Junior från Brasilien, efter att de mötts på nätet. Junior kan varken svenska eller engelska och Lars kan ingen portugisiska men det finns en attraktion, frågan är bara hur långt den räcker.

Juniors faktiska underläge gör även hans kärlekslängtan nästan plågsam att se.

För det är inte en lycklig samba i Sunne som äger rum, snarare en komplex känslomässig kamp, med drag av postorderbrud i händerna på en neurotiker med problem. Tack och lov får även så småningom Junior, eller Manoel Marques som han egentligen heter, bli ett subjekt med egna tankar och viljor men att titta in i deras förhållande är en ansträngande fight mellan ens inre cyniker och romantiker.

Som Lars Lerin själv säger: ”Går det att köpa sig, eller beställa lycka?”. Kan man bli kär, på riktigt, bara för att man vill det? På en metanivå är det också intressant att fundera över hur Sara Broos diskreta närvaro med en kamera har påverkat förloppet, vid ett tillfälle skämtar de om att förhållandet måste ”sluta lyckligt” för filmens skull.

Tack vare sin öppenhet, delikat hanterad av Sara Broos, framstår Lars Lerin ändå som en sådan älskvärd person att man verkligen vill tro på att kärleken ska spira, mot alla odds. Vårens mest otippade feelgood-film får vi på köpet.

Mer läsning

Annons