Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldralediga pappor provocerade – nu kommer omtalade fotoutställningen "Swedish dads" till Örebro

Han har uppmärksammats i medier runt hela världen för fotoserien "Swedish dads" som dokumenterar vardagen för föräldralediga pappor. Nu visas Johan Bävmans bilder i Wadköpingsrummet.

Annons
Foto: Lisa Abrahamsson / TT Johan Bävman framför den bild som provocerat mest, på studenten Göran, 27, som är föräldraledig med sin dotter.

2015 vann Johan Bävman Stora fotopriset för den dokumentära porträttserien av föräldralediga pappor, "Swedish dads". Sedan dess har han rest världen runt med utställningen som rönt stor uppmärksamhet både i medierna och hos publiken.

Bland annat har BBC, CNN, Cosmopolitan och The Japan times rapporterat om utställningen. Bävman själv har dessutom medverkat i flera nyhetsprogram och debatter med anledning av "Swedish dads" som på sina håll både provocerat och väckt en diskussion om maskulinitet.

– Med det här projektet vill jag ta reda på varför dessa män har valt att stanna hemma så mycket längre än de flesta svenska pappor. Vad har det gjort för dem, hur har deras relationer med sin partner och deras barn förändrats och vilka förväntningar har de haft innan de varit föräldralediga, säger Johan Bävman i ett pressmeddelande.

Foto: Johan BävmanEn av bilderna som ingår i fotoserien

Papporna som porträtteras på bilderna tillhör de fäder som väljer att ta ut minst ett halvårs föräldraledighet. Johan Bävmans mål har varit att skildra det allmängiltiga och kärleksfulla i föräldraskapet utan att frisera bort tröttheten och utmaningarna i att uppfostra barn.

Samtidigt ställer han sig frågan varför så få pappor väljer att ta ut ett halvårs eller längre ledighet när Sverige har ett av världens mest generösa och jämlika föräldraförsäkringssystem som möjliggör för båda föräldrarna att vara hemma och skapa en nära relation med sina barn.

Fotoutställningen kommer att visas fram till och med söndagen den 18 mars. Johan Bävman själv är på plats under dagens vernissage i Wadköping och han kommer även besöka Örebro för en föreläsning söndagen den 18 februari i Teaterladan.

Foto: Johan BävmanEn annan av bilderna i

Läs mer:

Vernissage för experimenterande fotoutställning på Black door gallery och Konstfrämjandet Bergslagen

Konstnären röntgade hjärnan i studiesyfte – nu ställer Joakim Eneroth ut på Galleri Örsta i Kumla

Mer läsning

Annons