Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag: Konstnärligt råd ska smycka Örebro

Ett konstnärligt råd, med kommunala tjänstemän och minst tre arvoderade konstnärer, föreslås inrättas i Örebro kommun. På onsdag i nästa vecka är ärendet uppe på kultur och medborgarnämndens bord.

Annons

Det är konsthallschefen Anna-Karin Wulgué som berett ärendet på nämndens uppdrag. Bakgrunden är att det i dag saknas medel för långsiktig planering av offentlig konst. Medel frigörs endast när det byggs, därför bör ett konstnärligt råd ha egna medel för konst på platser där det saknas och kunna se över och komplettera den konst som finns.

Rådet föreslås bestå av tjänstemän på Örebro konsthall, stadsbyggnad och tekniska förvaltningen samt arvoderade konstnärer. De senare ska kunna nomineras av allmänheten och sitta på mandat på två till fyra år. En budget på 600 000 kronor föreslås för inköp av konst. Men totalkostnaden beräknas bli cirka en miljon kronor om året. Då inberäknas konstnärernas arvoden samt inrättande av en konstintendentstjänst (75 procent) på Konsthallen.

I förslaget beskrivs lösningar i andra kommuner. I Västerås och Eskilstuna har konstintendenttjänster inrättats som har referensgrupper till stöd. I Karlstad har ett konstnärligt råd, liknande det som nu föreslås, inrättats.

Kommentera!

Vilka områden eller platser i Örebro tycker du behöver ny konst?

Mer läsning

Annons