Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först ingenting, sedan mycket väsen för ingenting

Nu är det dags för Nora amatörteatersällskap att stå på scenen igen.
Och dessutom dags för en Shakespeare-pjäs.
I morgon är det premiär för ”Mycket väsen för ingenting” på Nora teater.

Annons
Ratad. I bröllopsstunden ratas Hero, spelas av Viktoria Kvarnbrant, av Claudio, Kalle Rönnåsen. Heros mor spelas av Gunilla Kallrén-Stansvik och prästen vid fototillfället av Cristina Broman.

Det var två år sedan Nora amatörteatersällskap satte upp en föreställning senaste. Då handlade det om Maria Langs ”Vår sång blir stum”. Direkt efter att Lang-föreställningarna var över visste sällskapets medlemmar att det skulle bli en ny pjäs två år senare.

– Det var först i höstas som vi började spela, berättar Sandra Norling. Det blev riktigt intensivt för några månader sedan och sedan har tempot bara ökat.

Hoppet från Maria Lang till Shakespeare kan tyckas långt, men det är inte första gången sällskapet tar sig an den engelske dramatikern. Det är tredje gången.

– Vi tycker om Shakespeare, säger Viktoria Kvarnbrant.

Den här gången handlar det om ”Mycket väsen för ingenting”. En komedi som utspelar sig kring de två unga älskade Hero och Claudio. 18 roller huserar på scenen i Nora amatörteatersällskaps version.

– Vi har moderniserat pjäsen och satt fokus på media, berättar Cristina Broman. Vi har tillsatt några nya roller. Bland annat en bloggare och en skvallertidningsjournalist.

Det är bloggaren och journalisten som bär historien framåt genom som bevakning av det som utspelar sig i pjäsen. Bloggaren koncentrerar sig på de inblandades kläder och journalisten på nyheterna.

– Det blir mycket sensationsjournalistik, säger Sandra.

Hela pjäsen utspelar sig framför en husfasad som genomgår en renovering med allt vad det innebär i byggställningar.

– Vi arbetar bara med två stolar, säger Sandra. Den andra rekvisitan bär vi var och en på själva.

Fasaden i scenografin blir också en symbol för den fasad de olika rollerna visar upp i föreställningen. En utmaning för skådespelarna.

– Det gäller att vara tydlig i rollen. När man spelar upp sin fasad och när man agerar som den man egentligen är, förklarar Viktoria. För till slut spricker fasaden och det riktiga jaget kommer fram.

Det är Nora amatörsällskaps egen Christer Mathisen som bearbetat manuset och det är hans bror Erik samt Eva Haldert som står för regin.

– Det har varit mycket att bearbeta, berättar Viktoria. Shakespeare berättar vad som händer i pjäserna. Vi har skrivit om så att vi gör det som i Shakespeares originalmanus berättas.

– Det blir en del repliklösa inslag, men agerande, förtydligare Sandra.

Det är Nora amatörsällskap som står för allt arbete runt föreställningen. Egna elektriker, sömmerskor, scenograf och scenbyggare.

– Den yngsta av oss är 15 år och den äldsta pensionär, säger Cristina. Och vi är alla typer av personer. Det är det som är så kul.

– Ja, stämningen är bra i gruppen. Jag tror alla känner sig välkomna här, fortsätter Viktoria.

Välkomna är också publiken till de fem föreställningar som spelas upp under januari med premiär i kväll på Nora teater.

Mer läsning

Annons