Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första delen av en hel serie med krönikor?

Annons
Woody Harrelson och Matthew McConaughey i den prisbelönta HBO-serien ”True detective”.

Jag har nästan svårt att minnas när jag senast såg en långfilm på tv. Det finns så många bra serier att följa just nu, och de blir bara fler. Långfilmer har fått maka på sig i tv-tablån. Allt som oftast börjar de inte förrän framåt 23.30. De bästa sändningstiderna är i stället vikta åt serier.

Huruvida utvecklingen har drivits på av streamingtjänster som Netflix och HBO som ju satsar mycket på serier, eller om de bara möter ett behov som redan fanns, är svårt att säga. Hönan eller ägget, ni vet.

Den nya tekniken har i alla fall medfört att vi kollar på serier på ett annat sätt i dag. Streamingbolagen lägger ofta ut alla avsnitt på en gång så att man kan sluka hela säsonger i ett svep. Då blir det ju i praktiken som en enda lång film – men ändå inte.

En serie på typ 13 timslånga avsnitt kräver en helt annan typ av berättande. Handlingen och karaktärerna kan utvecklas på ett helt annat sätt än i en långfilm på futtiga två timmar. Berättartempot blir mer varierat och man lär känna karaktärerna på ett djupare plan.

Men det finns också en njutning i den förväntan som uppstår om man delar upp tittandet och ser ett avsnitt i taget. Spekulationer kring hur det ska gå och vad som ska hända i nästa episod blir då ett naturligt samtalsämne runt fikabordet på jobbet.

Riktigt bra serier som ”Breaking bad”, ”Homeland” eller ”True detective” vill man aldrig ska ta slut. Men det är bara magkänslan som talar. Rent intellektuellt förstår även jag att manusskrivandet har sina kreativa gränser. Och på ett sätt är det nog bättre att sluta när en serie är på topp, men en storslagen ”grand final”, i stället för att fortsätta i all oändlighet samtidigt som tittarsiffrorna dalar.

”True detective” med Matthew McConaughey och Woody Harrelson som sänds just nu på SVT är bland det bästa som gjorts. Den har också vunnit i stort sett alla tv-priser som går att vinna. Nu återstår bara två avsnitt av den gastkramande första säsongen. Därför var det glädjande att höra att en andra säsong är på gång senare i år.

Även den grävande journalistiken har börjat paketeras i serieform. Höstens amerikanska succépodcast ”Serial” av Sarah Koenig som granskade en 15 år gammal morddom ska få en svensk motsvarighet. Aftonbladets ”Fallet” som görs efter samma modell börjar sändas inom kort.

Serierna har kommit för att stanna. Missa inte nästa veckas krönika!

Mer läsning

Annons