Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotoutställning i Örebro till stöd för journalisterna

I dag kom domen mot de svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson. Till stöd för dem planerar Fotograficentrum i Örebro en fotoutställning. Fotografer uppmanas skänka bilder som kan säljas på utställningen.

Annons

– Martin Schibbye och Johan Persson är frilansare. Förutom att de har det svårt i fängelset nu så lever de ganska knapert. Vi ville stödja dem på något sätt, säger Bitte Alling-Ode, utställningsansvarig på Fotograficentrum i Örebro.

Bilder från hela världenUtställningen ”Fängslade bilder”, som visas 21 januari–12 februari 2012, kommer att innehålla ett urval av bilder från Johan Perssons fotoreportage från runt om i världen.

Bilderna har Fotograficentrum fått låna av bildbyrån Kontinent. Sedan står Fotograficentrum för kostnaderna för att ta fram och skriva ut förstoringarna.

– Johan Perssons bilder visar upp sidor av världen som ingen annan bevakar. Det beundrar vi honom för. Hur skulle världen se ut utan människor med sådant engagemang? frågar sig Bitte Alling-Ode.

Skänkta bilderDessutom kommer utställningen rymma en del med bilder som skänkts av fotografer för att kunna säljas till förmån för de fängslade journalisterna.

Liknande initiativ har tidigare gjorts spontant i både Stockholm och Göteborg. Intäkterna går direkt till en nystartad fond i Johan och Martins namn.

– Vår högsta önskan är att de släpps fria och kan komma hem och inviga den här utställningen själva, sa Bitte Alling-Ode i går.

–  Även om så sker anser vi att det är väldigt viktigt att värna yttrandefriheten. Journalister ska inte fängslas för att de försöker rapportera om världen.

Mer läsning

Annons