Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frances Ha

Annons

DRAMAKOMEDI. Shopping, kroppsnojor och ett evigt pojkvänsältande. Så kan man sammanfatta bilden av kvinnlig vänskap på filmduken. Medan manlig vänskap har fått nya nyanser genom 2000-talets flodvåg av bromancefilmer (där skådespelare som Seth Rogen och Paul Rudd gråter ut hos polarna) fortsätter kvinnor på film att bonda à la "Sex and the city": över skor, yoga och jakten på Den Rätte.

För oss som vill ha mer ut av vänskap än smakråd i provrummet finns nu ett alternativ i dramakomedin "Frances Ha". Huvudpersonen Frances bor i New York tillsammans med bästa vännen Sophie, och deras vänskap är lika intim som en kärleksrelation (minus sexet), full av internhumor och invanda mönster. När de kommer på kant med varandra är det inte en man som är orsaken utan att de hamnar i otakt.

Frances har nämligen stora problem med att bli vuxen. Vid 27 års ålder lever hon ett slags förlängt (och fattigt) studentliv, håller fast vid drömmen om att försörja sig som dansare trots att hennes talang inte räcker till, och tömmer kontot för en spontanhelg i Paris. Allt detta medan Sophie klättrar på karriärstegen och börjar bygga en framtid med sin pojkvän Patch.

Hyllade indieskådisen Greta Gerwig gör rollen som Frances, och hon har även skrivit manuset tillsammans med regissören Noah Baumbach ("The squid and the whale"). Och även om jag bitvis kan störa mig på Frances och hennes lyxproblem så övertygar Greta Gerwig med så mycket charm och äkthet och ren galenskap, att jag villkorslöst vill följa med på hennes resa.

"Frances Ha" går en fin balansgång mellan ljus och mörker, hopp och förtvivlan. På många sätt delar den universum med tv-serien "Girls", men tack vare Gerwigs värme och det svartvita fotot får den ett vemodigt skimmer som för tankarna till både Woody Allen-klassikern "Manhattan" och collegeserien "Felicity". Men mest av allt får den mig att längta efter fler sanna vänskapsskildringar på film - för både män och kvinnor.

Mer läsning

Annons