Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funkig mellanlandning i Varberga

Cirka 4 000 besökarebesökte Voxfestivalen i Varbergaparken den gångna helgen. Flera tunga akter bidrog till intresset, bland annat heta funkjazzbandet Dirty Loops, .

Annons
DIRTY LOOPS.  Jazzfunkbandet  Dirty Loops landade på Voxfestivalen i Örebro efter uppträdanden i Japan och USA tidigare. Här en bild från Bråvallafestivalen tidigare i somras. (Jonah Nilsson, sång och Henrik Linder, bas)  Foto:TT

Årets festival var den nionde och intresset för det som från början var en väldigt lokal bostadsområdesfest har ökat rejält, konstaterar Simon Ledstam på studieförbundet Bilda som är huvudarrangör tillsammans med Öbo.

– Fler och fler upptäcker festivalen. Vi märker tydligt att vi drar besökare från hela Örebro och även andra ställen, säger han.

Grundidén, en familjefest med aktiviteter för alla åldrar, är dock densamma. Voxfestivalen har fortfarande ett stort fokus på det lokala och är en chans inte minst för det nära föreningslivet att visa upp sig.

– Vi försöker dels lyfta fram det lokala, dels det som är ”up and coming”, artister och grupper som vi tror kommer att slå igenom.

På den stora gräsytan mellan Varberga och Oxhagen finns gott om plats för traditionella festivalaktiviteter som backklättring, hoppborg och karuseller. Eftersom det är valår var också de politiska partierna inbjudna – men navet är den stora rockscenen. 

Bland de lokala artisterna var det särskilt två som Simon Ledstam vill lyfta fram: Örebrobandet Go stereo, tidigare Friends in love, som spelade rockmusik i Smash into Pieces anda, samt Iida från Hallsberg, popsångerska med framträdanden i Bingo-lotto och Nyhetsmorgon bakom sig.

Rockgrupperna Heat och Neverstore avrundade lördagens program. Men frågan är om inte finalbandet på söndagen, Dirty Loops, var främsta sensationen på årets festival. Funkjazztrion, som släppte sin första cd ”Loopified” tidigare i år, har på kort tid fått ett enormt genomslag. I början av veckan spelade de i Japan, därefter i New York på onsdagen för att sedan avrunda veckan i Varbergaparken i Örebro.

– Det har varit en personlig dröm för mig att få hit dem. Jag har följt dem sedan första Justin Bieber-låten de lade upp på Youtube. Då hade de ungefär 200 gillamarkeringar, berättar Simon.

I dag har samma klipp 5,5 miljoner visningar och över 30 000 likes.

Dirty Loops är en trio bestående av Jonah Nilsson, sång och piano, Henrik Linder, bas, och Aaron Mellergårdh, trummor, alla tidigare elever på Södra latin i Stockholm. Sedan i våras spelar också Kristian Kraftling, tidigare elev på Risbergska i Örebro, med i gruppen. 

Det var genom personlig kontakt med gruppens turnéledare som Simon lyckades boka gruppen tidigt i våras. Nyfikenheten på Örebrospelningen är stor. Inbitna fans har ringt från andra orter i Sverige och hört sig för om spelningen.

– Folk har inte fattat, knappt de själva, hur stora de blivit. Det har gått så otroligt fort, konstaterar Simon Ledstam.

Mer läsning

Annons