Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Girlhood

Annons

DRAMA. Den franska regissören Céline Sciamma syntes senast på svenska biografer med sitt fina uppväxtdrama "Tomboy" och nu bjuder hon på ännu ett berörande flicköde, minst lika sevärt som Richard Linklaters (med rätta) hyllade mastodontepos "Boyhood".

Den här historien utspelar sig dock långt bort från Linklaters amerikanska medelklass, här pågår dramatiken i en förort till Paris och originellt nog ligger fokus inte bara på tonåriga, svarta tjejer, historien berättas dessutom på ett ofta oväntat sätt.

Bara inledningen är värd att nämnas. Ett gäng amerikanska fotbollspelare tar sig fram över en spelplan i slowmotion till tonerna av tjusig elektropop. Efter ett tag förstår man att det är tjejer som spelar, som en slående metafor för hur deras liv är en enda stor kamp där det gäller att navigera rätt på plan för att klara sig.

"Girlhood" handlar om 16-åriga Marieme. Hon möts av ett nedslående besked, hennes betyg räcker bara till yrkesskola. Men det duger inte. Marieme vill bort från sitt utsiktslösa liv i förorten och bli något. Dessutom har hon sin på alla vis frånvarande mamma, som jobbar långa dagar som städerska, som avskräckande exempel.

Som på beställning möter hon coola Lady och hennes tjejgäng. De är högljudda, kaxiga, slåss med andra tjejer och umgås med de häftiga killarna.

En ny frihet breder ut sig för Marieme, men det är en kamp att leva även i den här hårt kontrollerade tonårsvärlden, där kön, klass och hudfärg skapar strikta regler på den givna spelplanen.

Det ursnygga fotot hjälper till att förmedla filmens rika känsloliv och flera fantastiska scener tar vid. I en magisk scen mimar tjejerna till Rihannas hit "Diamonds", vilket blir en liten höjdpunkt i detta välslipade drama, där man aldrig slutar heja på att Marieme ska lyckas ta sig helskinnad ur alla de kniviga situationer hon möter.

Mer läsning

Annons