Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grown ups 2

Annons

KOMEDI. I den sorgligt kortlivade dramaserien "Studio 60 on the sunset strip" fick vi följa livet bakom kulisserna på en populär amerikansk humorshow. Det var hela tiden underförstått att serien hade inspirerats av legendariska "Saturday night live" (SNL).

Det är lätt att förstå varför manusförfattaren Aaron "Vita huset" Sorkin (och vi som upptäckte och uppskattade serien) fascinerades av arbetet bakom detta humorflaggskepp, nu inne på sitt 38:e år i tv-rutan. Fantastiska komiker som Eddie Murphy, Bill Murray och Tina Fey har fått sina genombrott där, och teamen som bildats i manusrummen och i studion har skapat klassiska komedier som "Blues brothers", "Ombytta roller" och "Anchorman".

Adam Sandler var en del av ensemblen mellan 1991 och 1995, och som filmstjärna har han varit oerhört lojal mot programmet och sina gamla kollegor. I hans filmer kryllar det alltid av mer eller mindre prominenta SNL-are, och nya "Grown ups 2" är inget undantag, med insatser från såväl superba Maya Rudolph som tröttsamme David Spade.

Och kanske är det där problemet med filmen ligger, att Sandler har varit mer intresserad av att mysa med sina gamla kompisar än att lägga energi på att göra en bra film.

I "Grown ups" från 2010 återförenades fem barndomskamrater för att begrava sin gamle baskettränare, och återupptäckte barndomens glada dagar. I uppföljaren har Hollywoodhöjdaren Lenny (Sandler) flyttat tillbaka till hemstaden för att vara närmare sina återfunna vänner. Familjeplikterna får konkurrens med barnsliga upptåg på temat att män aldrig riktigt blir vuxna. Det kräks, pruttas och spanas på tjejer i bikini.

Äckelscenerna och sexismen varvas med amerikanska moralkakor om Det Heliga Föräldraskapet och att en karl inte ska ta någon skit (ett budskap som manifesteras med ett hederligt gammalt gängslagsmål). Skratten - som torde vara poängen med den här sortens komedi - utebliver nästan helt.

Det som jag tar med mig från filmen är en fortsatt fascination för "Saturday night live", för hur samma humormylla kan ge upphov till genialiteter som "Bridesmaids" - och dynga som "Grown ups 2".

Mer läsning

Annons