Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gummiankan åter till torget

"Second rubber duck" av Villu Jaanisoo placeras på Järntorget i veckan.

Annons

Nu är en nyproducerad version av gummiankan från förra sommarens Open art klar för leverans. Den kommer att placeras i fontänen på Järntorget på onsdag 1 oktober. På torsdag, klockan 12.15, blir det officiell invigning av konstverket med Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad,  och Behcet Barsom (KD), ordförande i kultur- och medborgarnämnden. Konstnären Villu Jaanisoo deltar också.

Det ursprungliga verket var inlånat från Tampere, Finland och bestod av bildäck och metall. Gummiankan blev snabbt en publikfavorit på Open Art 2013. I en omröstning beslutade örebroarna den skulle köpas in av Örebro kommun. En ny gummianka, anpassad för utomhusmiljö, beställdes av konstnären. Det nya verket som nu placeras i fontänen går under namnet "Second rubber duck".

Villu Jaanisoo, 51, är skulptör från Estland som bor och arbetar i Pirkkala i Finland. Han är professor i skulptur vid bildkonstakademin i Helsingfors. Jaansoos kännetecken är återanvändandet av material och objekt som till exempel bildäck eller plywood, ofta med ironiska blinkningar.

Mer läsning

Annons