Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Habo har i alla fall geléhallon

Annons

Det var några år sedan som jag passerade Habo med tåg. Järnvägen hade något strul med vad det nu var och jag fick gå av tåget från Malmö i Nässjö i  stället för Mjölby. Det kan ju kvitta och resan var inte särskilt dramatisk. När vi kom fram till Falköping väntade ett Intercitytåg i riktning mot Mälardalen.

Men låt oss återvända till de småländska äventyren. Efter Nässjö väntade Jönköping och därefter noterade jag att tåget gjorde ett kort uppehåll i Habo. Jag tyckte att namnet kändes bekant. Det kändes lite sött och plötsligt kom jag på vad som fick mina associationer att glida åt det sockriga hållet.

Geléhallon!

De söta jungfrubrösten har ju tillverkats i Habo sedan 1952 av företaget Webes konfektyr. Något annat intryck lämnade inte Habo under det korta stoppet. Nu läser jag att Habo är den bästa kommunen i Sverige att bo och leva i, enligt tidskriften Fokus. Kanske inte i första hand på grund av geléhallonen. Det talas om ett företagsklimat utan dess like, dessutom har Habo den lägsta skilsmässofrekvensen i Sverige. Orten ligger för övrigt mitt i det svenska bibelbältet.

Det är lite präktigt här, säger en av invånarna till Fokus och skrockar:

”Det är fridfullt och händer kanske inte så mycket.”

Och Fokus fortsätter sin panegyrik, eller är det om möjligt är en ironisk beskrivning?

”På en grön slänt ned mot Vättern ligger här nästan 200 vita, nya villor i femmiljonersklassen. Det är ett tyst, välskött område. Robotgräsklippare glider knyckigt fram på de kortklippta gräsmattorna och undviker skickligt den obligatoriska studsmattan och grillen.”

Detta är alltså paradiset.

Tidskriften Arkitekturs chefredaktör Dan Hallemar har sina dubier om Habos förträfflighet på Expressens kultursida. Han skriver bland annat:

”Fokus lista skapas av statistik. Av nöjdhet och befintlighet, inte av förändring eller möjlighet till förändring. En stillastående plats, en återvändsgata. Barnen på studsmattorna kommer att flytta därifrån så snart de kan.”

Jag hoppas han får rätt. Annars får de väl trösta sig med jungfrubrösten.

Mer läsning

Annons