Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får det första Nils Landgren-stipendiet

I kväll står trombonisten Arvid Ingberg på samma scen som sin stora förebild Nils Landgren. Dels ska de spela tillsammans, dels ska Arvid ta emot det nyinrättade Nils Landgren-stipendiet.

Annons
Det blir dubbelt Nils Landgren för Arvid Ingberg i kväll.

Arvid Ingberg kvartett är förband till konserten med Nils Landgren, Bohuslän big band och Värmlandsoperans orkester som går av stapeln i kväll på Conventum kongress.

– Jag hoppas att Nisse hoppar in och spelar några låtar med oss också. Det blir väldigt speciellt. Han har alltid varit en enorm förebild för mig, speciellt som jazztrombonist, men även som gränsöverskridande musiker som kan spela allt från folkvisor till jazz och funk, säger Arvid Ingberg.

Tidigt uteSom 15-åring bildade Örebrobördige trombonisten Arvid Ingberg sin första jazzkvartett. Han skrev och arrangerade redan då sin egen musik. Efter studier på Risbergska skolans estetprogram och ett år på Skurups folkhögskola landade han i höstas på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Där fann han nya medmusikanter till sin kvartett – som därmed fick ett lite tuffare sound.

– Tidigare har jag alltid haft med en kontrabas, men nu värvade jag Oskar Alex som spelar elbas. Det har bidragit till att musiken fått ett tydligare beat, även om jazzinfluenserna naturligtvis finns kvar. En viktig inspirationskälla är Roy Hargrove.

Övriga medlemmar i kvartetten är Ludwig Lindell, piano, och Hannes Sigfridsson, trummor.

Enkla treklanger

Nils Landgrens konsert går i folkton, med repertoar som i huvudsak hämtas från skivorna som han spelade in tillsammans med Esbjörn Svensson, ”Swedish folk modern” och ”Layers of light”. Det blir med andra ord Arvids kvartett som får stå för beatet.

– Min musik är ofta uppbyggd av enkla treklanger med många folkmusikaliska harmonier. Så det finns en koppling där. Jag tror att det kommer att funka fint ihop, säger Arvid Ingberg.

20-årig akademiNils Landgren-stipendiet som delas ut för första gången i år, på initiativ av konsertarrangörsföreningen Jazzakademien, är på 5 000 kronor.

Jazzakademien bildades i Örebro 1992. Föreningens tanke är att sammanföra unga musiker med etablerade artister. Det första generationsöverskridande mötet skedde 1993, mellan saxofonisten Arne Domnérus och den 50 år yngre Magnus Lindgren. Vid konserten på Conventum i kväll sluts en form av cirkel då Magnus Lindgren står som arrangör, kapellmästare och dirigent för orkestern som backar upp Nils Landgren.

– Vem vet, om 20 år kanske det är Arvid som står på scenen och delar ut stipendium till nästa generations talangfulla musiker, säger Cay Lennart, ordförande i Jazzakademien.

Underlättar

För Arvid Ingberg betyder stipendiet välkommen uppmuntran och ekonomiskt stöd.

– Som ung oetablerad musiker får man ofta spela gratis eller för litet gage för att göra pr för sig själv. Sådana här bidrag gör att jag får bättre möjligheter att nå ut med min musik, säger Arvid Ingberg.

Mer läsning

Annons