Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Helt ogenerat, nästan utmanande"

På rad smekande sig själva utanpå kläderna möter de publikens ögon. Helt ogenerat, nästan utmanande. Åtta karaktärer i olika åldrar och av båda könen enas i liknande fysiska rörelser till andfådd musik av engelska musikprojektet Florence and The Machine.

Annons
Foto Kicki Nilsson/ICON Photography

Det handlar om kropp när Örebro länsteater visar sin tolkning av den engelska dramatikern April de Angelis ”Jumpy”. Den yttre utvecklingen liksom de inre mekanismer som driver denna boning vi människor måste leva med och i hela våra liv.

Hilary har passerat de 50 och hennes dotter Tilly de 15. Två ålderskriser under samma tak tar känslorna till dess ytterligheter och skapar en pjäs med både skratt och tårar.

Båda projicerar sin ångest och sina tillkortakommanden på den andra och de har god hjälp av en lika krisande omgivning. En omgivning som består av en beigeklädd vuxenvärld och färgsprakande alternativt svart-vitt klädda ungdomar. Alla agerar i en blåmålad interiör som skulle kunna ge lugn, men som snarare obönhörligen uppenbarar sanningen.

Malin Berg som modern och Frida Jansdotter som dottern ges möjlighet att spela ut hela skådespelarregistret under föreställningens gång. Och de gör det med glans. Malin Berg håller samma höga kvalitet igenom varenda scen. Hon behärskar komikens mimik liksom den avklädda desperationen. ”Jumpy” är först och främst Malin Berg.

Frida Jansdotter lyser framför allt i de med modern nära, men korta stunderna, då längtan efter att återvända till det lilla barnets trygga tillvaro med kraft slår till i hennes annars så hormonstinna och krävande vardag.

Härligaste numret, för det kan man lugnt kalla det, gör däremot Siw Erixon som Hilarys ensamstående väninna Francis. I läderbustier och –brallor med piska och röd ballong dominerar hon scengolvet under några dunkande minuter. Det blir en mogen och oförskräckt burlesk show att älska.

Det relativt korta numret blir en sorts essens av pjäsens budskap: skit i slappa hakor, gropar i låren eller fet finnig hy – tillåt dig att njuta av det enda livet vi har fått. Låt dig helt enkelt smekas, av dig själv eller någon annan. Och skäms inte.

Mer läsning

Annons