Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemligheterna bakom Guldbaggen

Nicklas Nilsson från Närkes Kil var med i teamet som fick en Guldbagge för scenografin i Roy Anderssons hyllade film. I klippet ovan kan du se när de trollar fram en solbelyst sandstrand – inomhus.

Annons

Sedan 1964 har Svenska filminstitutet delat ut pris till de duktigaste inom svensk film. Nicklas Nilsson fick ta emot pris för bästa scenografi för arbetet med Roy Anderssons ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

– Det känns väldigt kul. Priset är en bekräftelse efter allt jobb som vi la ner på filmen, säger Nicklas.

Under fyra år byggde Nicklas och scenografkollegorna Ulf Jonsson, Sandra Parment, Isabel Sjöstrand och Julia Tegström upp alla filmens scener från grunden inomhus i en studio. Allt ifrån vardagsrum, stränder och gator i Gamla stan.

– Vanligen är man bara en scenograf på en film men denna tog så lång tid så vi var fem stycken. Vi höll på och byggde en scen i cirka en månad för att sedan filma under en dag. Det är ett väldigt speciellt sätt att jobba.

Han berättar att Roy Andersson är väldigt noggrann och använder sig av trick som är ovanliga i dag.

– Allting är byggt i en studio, det är väldigt mycket trolleri.

Nicklas var väldigt nervös före prisutdelningen.

– Bästa scenografi var under det första segmentet av kvällen. Det var skönt, då kunde man slappna av sedan.

Måndagens tacktal var dock inte hans första i Guldbaggesammanhang.

– Jag tog även emot Johannes Nyholms pris för bästa kortfilm ”Las Palmas” som jag gjorde kostym till (2012).

Han gjorde även scenografin till kortfilmen ”Tvillingen” (2011) och medverkade även kring scenografin till Roy Anderssons ”Du levande” (2007).

Nicklas är uppvuxen i Närkes Kil utanför Örebro och har bland annat jobbat på Länsteatern i Örebro. I dag bor han i Stockholm och läser till teaterscenograf vid Stockholms dramatiska högskola. Han går ut till våren och arbetar med sin slutproduktion som ska sättas upp på skolan och på Stockholms stadsteater.

Dessutom arbetar Nicklas med dekor och rekvisita till ”Hjalmars drömrevy” som har premiär på Nya Parkteatern i Brunnsparken den 13 februari.

Mer läsning

Annons