Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes arbetsgivare är jorden

Sommarporträtt. Beslutet att inte flyga ledde till köp av en segelbåt. De flesta saker i Åsa Wistrands liv har bäring på ett aktivt miljötänk.

Annons
vid rodret. Åsa har tagit över kaptensansvaret och ser fram emot många resor med segelbåten. När man seglar är det resandet som är målet tycker hon.Foto: Filip Erlind

Vi möts i Hopajolas och Naturskyddsföreningens gemensamma kontor i Föreningarnas hus i centrala Örebro. I den gröna sammetssoffgruppen ligger matchande kuddar. På stora affischer i rummet slår budskap om miljö och fakta om spännande fåglar och växter emot besökaren.

Eftersom all min research om Åsa Wistrand har lett till ordet ”miljö”, gör jag mitt bästa för att leda intervjun åt något annat håll för att locka fram en ny sida av henne.

Det går sådär.

När intervjun är klar en dryg timme senare har Åsa fått tänka länge innan hon lyckats hitta ett område i sitt liv som inte är styrt av hennes helt självklara miljöintresse. Familjen gillar nämligen att åka skidor och tar då bilen till en skidanläggning i norra delen av Sverige för att få njuta av farten i pisterna. Åsa har inte riktigt orkat ta till sig hur stora miljöavtryck det ger. Men som sagt, det verkar vara den enda saken.

Miljöengagemanget kom inte med modersmjölken, men under gymnasiet växte Åsas intresse för rättvisefrågor. Hon läste kulturgeografi och socialantropologi på universitetet.

– Jag och min sambo Mattias träffades när jag var 19. Vi reste runt mycket och hamnade i Bangladesh. Vi blev otroligt förtjusta i landet och jag skrev alla mina uppsatser om eller i Bangladesh, berättar Åsa Wistrand.

Det första riktiga jobbet var också i det asiatiska landet, som miljöinformatör för organisationen Svalorna. Under den perioden kom Åsa i kontakt med Naturskyddsföreningen.

– Mitt intresse för miljöfrågor började globalt, med jätteräkorna. Min chef sa en gång: Det bästa du kan göra är att åka hem och jobba lokalt för miljön, berättar Åsa.

I dag är det helt självklart för Åsa att tänka på miljön i alla sina handlingar.

– Det är inte konstigt, det har blivit normalt. Det jobbiga är när jag hamnar i situationer där andra inte tänker att det till exempel är självklart att köpa ekologisk mjölk till fikat.

För ungefär sex år sedan bestämde sig Åsa och Mattias för att inte längre flyga på semestern, som ett sätt att dra ner på sin påverkan av miljön.

– Det är ett jättetufft beslut och en svår utmaning. Vi får se hur länge vi klarar att hålla det. Jag älskar att resa, så jag får kämpa med det.

I stället väljer de tåg så ofta de kan, och sparar just nu till tågluffarkort för att ta sig till Paris. För det är billigare att flyga dit än att ta tåget.

– Att jag alltid tänker miljö är inte en belastning. I stället ser jag det som att jag får mycket annat. Som att segla, och att ha möjlighet att arbeta deltid och även en del hemifrån, vilket innebär att jag får tid över till andra saker.

Åsa kommer ursprungligen från Kumla, och sambon Mattias från Askersund. När de i början av 2000-talet kände att de ville åter till länet, var det först Örebro som gällde. Deras högt ställda krav på hur de ville bo, i ett gammalt hus nära naturen, ledde dem söderut. I Askersund hittade de vad de sökte. Efter några år i en hyreslägenhet köpte de huset där de bor i dag, ett gammalt trähus mitt i centrala Askersund.

– Det är vårt drömhus, här vill vi leva och bo länge, säger Åsa.

Mattias jobbar med byggnadsvård, och båda är väldigt intresserade av kulturvård och gamla hus. De visste därför att det skulle krävas en hel del jobb med det nya hemmet.

I sin renovering har de tagit fasta på att få bort all plast. I stället är det trä, lin, lera, äggoljetempera och linoljefärg som gäller.

– Vi har i princip enbart naturmaterial i huset. Det är bara i badrummet vi fått frångå det för att klara kraven på våtrumsspärr.

– Den största utmaningen med att renovera som vi gör, är att det tar sådan tid.

Ett av de första projekten blev att ta upp och göra om alla golv, eftersom huset var dåligt isolerat.

– Vi grävde ut en hel del under huset, och passade då på att anlägga en liten jordkällare under en lucka i köksgolvet, berättar Åsa Wistrand.

Hon minns den ”lortiga” tiden, när de fick balansera på spänger för att ta sig fram, men också hur man vänjer sig att leva i ett renoveringsprojekt. Hon kan uppleva det som lyx att återigen ha ett handfat i badrummet, en tvättmaskin och varmvatten i köket – sådant som vi alltid tar för givet.

När Åsa var liten hade hennes familj en segelbåt i Hemfjärden, som de semestrade med genom resor ut på Östersjön. När hon hamnade i Askersund kom längtan efter en båt tillbaka. För tre år sedan köpte Åsa och hennes pappa en segelbåt tillsammans, en 26 fot lång Albin Accent.

– Det innebär att jag kan återuppleva samma frihetskänsla som när jag var barn. Att segla kräver att du är 100 procent närvarande. Det är trångt. Segling gör att man måste vara nära varandra.

– I segling är det resandet som är målet. Du tar dig fram enbart med hjälp av vinden, ljudlöst.

Segelbåten har också gett Åsa anledning att själv träna sig att ta över rodret och kaptensansvaret. Hon har tagit förarbevis för båt, men ser sig inte som någon ensamseglare.

– Jag hoppas få med mig familjen på båten i sommar, så att vi kan segla till Vadstena och Hjo, men också några turer med mamma i skärgården.

Innan dess är det en hel del optimistjolle tillsammans med barnen som gäller.

Värnar miljön. Åsa Wistrand har vigt sitt liv åt miljöfrågorna, arbetet började i Bangladesh och fortsatte sedan hem till Sverige igen.

Åsa Wistrand

Ålder: 40 år.

Familj: Sambo Mattias Jonsson, sönerna Henning, 11 år, och Gunnar, 6 år. Katten Speja.

Bostad: Hus i Askersund.

Yrke: Verksamhetsledare på Hopajola / Naturskyddsföreningen i Örebro.

Intressen: Segla båten Endorfine, vara ute i naturen, gå på opera. Älskar att lyssna på Håkan Hellström och går gärna på loppis.

Hopajola

En ideell naturorganisation som arbetar för att säkerställa skydd och vård av värdefulla och känsliga naturmiljöer och tillhörande biologisk mångfald i Örebro län. Firar 20 år i år. Bakom Hopajola finns bland annat länets alla kommuner, regionförbundet, landstinget och Naturskyddsföreningens lokala kretsar.

Mer läsning

Annons