Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Horrible bosses 2

Annons

KOMEDI. Då och då kommer det en komedi som sätter tonen för det närmaste decenniets filmhumor a la Hollywood. "När Harry träffade Sally" frammanade en flod av romantiska komedier om till synes omaka par. Judd Apatows"The 40-year-old virgin" blev startskottet för bromancegenren med varma och vanvördiga komedier om manlig vänskap.

Så långt allt väl. Men 2009 kom filmen som har förvandlat den amerikanska komedigenren till en gapig långfylla för neandertalare. "Baksmällan" handlade om fyra killar som genomlever tidernas mest utflippade svensexa i Las Vegas, och blev en enorm publikdragare. Det är den succén som varenda Hollywoodproducent med skratt i sikte nu försöker reproducera – bland annat med "Horrible bosses"-filmerna.

I ettan fick vi möta de tre polarna Nick, Kurt och Dale (Jason Bateman, Jason Sudeikis och Charlie Day) som plågades svårt av sina hemska chefer och bestämde sig för att ta livet av dem – med kaos och komik som resultat. I tvåan satsar de i stället på sig själva som chefer, och startar ett företag tillsammans. Men när de blir grundlurade av en slug grossist (Christoph Waltz) och hans arrogante son (Chris Pine) blir de desperata och bestämmer sig för att kidnappa sonen och pressa fadern på pengar.

Problemet är att både Kurt och Dale är så korkade att de knappt kan manövrera en häftapparat, och att se stackars Nick försöka ta sig ur varje knipa som de försätter honom i blir snart mer plågsamt än roligt. Då är radarparet Waltz/Pine betydligt mer spännande, även om Chris Pines elektriska karisma med brutal tydlighet visar hur bleka och trista de tre huvudpersonerna är.

Mer läsning

Annons