Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstsonaten

Annons

Jag är en dotter och jag är också mor till två döttrar. Relationer att lägga mycket kraft på att analysera och försöka förstå. Så här i Mors dags-tider blir det än mer påtagligt. Mödrar ska hyllas och försäljningen av rosor skjuter i höjden. Visst ska det firas, men är det självklart?

Ingmar Bergmans drama ”Höstsonaten” visar att det inte är så enkelt. Teaterversionen av den berömda filmen med samma namn och med skådespelarna Ingrid Bergman, Liv Ullmann och Lena Nyman inleds i Rune Jakobssons regi med frågan: Tycker du om mig?

Svaret från dottern Eva är ”Ja, det gör jag. Du är ju min mamma.” och nästan omedelbart kastar hon tillbaka samma fråga. Då blir det tyst.

Den ständigt turnerande modern och den kärlekstörstande dottern möts i dotterns hem. Dialogerna varvas med monologer och inte minst med musik från pianisten Martin Edin som sitter vid sin flygel i scenens centrum som ett nav runt vilket anklagelser, försvar och vädjan cirklar. För det är också musiken som både särat modern och dottern och förenat dem.

Grynet Molvig gestaltar den självupptagna och bekräftelsetörstande modern strålande med små gester, eleganta lynneskast och pricksäkra lätt komiska inslag. Paula Ternström spelar en bortglömd beige dotter, men trots hennes utsatthet och eviga längtan efter att bli älskad grips jag aldrig av hennes roll.

De två skådespelarna skapar teater i klassisk tappning. Den bygger på det talade ordet. Kroppsspråk, scenografi och kostym är sparsmakat enkla och tempot driver framåt i lugnt mak. Men det blir aldrig riktigt spännande eller känslosamt. Smarta formuleringar och alltför många ord ger hörseln mycket arbete och de andra sinnena inte får plats.

”Höstsonaten” ger inget svar på vem som ska älska vem, men väcker hur som helst frågan om vilka känslor vi kan kräva av våra föräldrar och våra barn. Om man nu över huvud taget kan kräva kärlek…

Den frågan tar nu ensemblen med sig på en turné i Riksteaterns regi i höst.

Mer läsning

Annons