Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor som botar fördomar

Vem ska egentligen ha rätt att rösta? Ingen delar ju automatiskt ut körkort till alla som fyllt 18 år, men rösta får alla göra som fyllt detsamma.

Annons

-81 procent röstade i senaste valet, säger Soran Ismail. Det är alldeles för mycket.

Sedan ifrågasätter han under en och en halv timme rätten att rösta och vänder demokratibegreppet ut och in. Med utflykter till Kurdistan och USA, initierade berättelser om grabbighet och logiska utfall mot homofobi, lyckas han verkligen förmedla en osäkerhet runt det här med rösträtt.

-Jag vet inte om rösträtt är för alla.

Soran Ismail upprepar dessa ord som ett mantra efter utläggningar om när känslor styr i politiska val i stället för hjärnan.

-Att rösta emot Emu för att svenska kronan är snyggare än euron. Kom med argument i stället.

Eller när grabbar beskriver hur en manlig ejakulation låter och härmar ljudet.

-Jag vill inte att de ska rösta.

För att inte tala om grabbar som runkar bulle.

-Runka bulle och rösta är en omöjlig kombination.

Soran Ismail gör alla rätt när han genomför sin show. Han bjuder på sig själv. Berättar om sin bakgrund som kurd och vad det till exempel innebär i svårigheter att komma in i USA. De nämnda erfarenheterna och många till om grabbighet han upplevt.

Och så detta seriösa politiska engagemang. Att rösträtt är viktigt, men att man måste veta varför man röstar. Han tar också en härligt klar ställning mot homofobi och de orättvisor som homo- och bisexuella människor råkar ut för.

-En människa vill vara med en annan människa av samma kön och det vill den människan också. Men då ska en tredje komma in och säga: ”Nej, nej! Det får ni inte!”. Hur galet är inte det?

Soran Ismail visar att humor är ett effektivt sätt att använda mot fördomar. Dessutom fyller den de skrattande med gott välmående.

Mer läsning

Annons