Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde du missa ”bossen”, Robbie?

Annons

I veckan gick Robbie Williams, av alla människor, ut och efterlyste mer politisk musik. Samtidigt som han skojade om sitt eget världsfrånvända liv i lyxvillan i Los Angeles undrade han varför inte fler artister protesterar mot sakernas tillstånd, höjer sina röster och säger ”no we’re not fucking having this”.

De politiska protestsångerna à la 60- och 70-talets proggmusik duggar inte tätt på dagens digi- och Ituneslistor, men visst finns det undantag. Svenska dj-duon Rebecca Fiona släppte sin nya singel ”Union”, passande nog på arbetarrörelsens högtidsdag den 1 maj, med en text som tar ställning mot utförsäljningen av Stockholm stad.

Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick som är två av Sveriges hetaste dj:s spelar på alla ”creddiga” ställen runt Stureplan, men är samtidigt uttalat vänsterpolitiska. De dj:ade bland annat på Vänsterpartiets förstamaj-möte i Kungsträdgården för två år sedan. De driver även en blogg som de vill ska vara antitesen till skönhetstipsande bloggare som Kissie och Kenza.

Kritik har kommit från vänsterhåll som kallat dem för ”champagnevänster” för att de spelar på klubbar som mest frekventeras av överklassen. Själva säger de att målet är att få kidsen att tycka att ”det är trendigt att vara vänster”.

En som har varit politisk genom hela sin karriär är kvällstidningsfavoriten och alla rockrecensenters gunstling, Bruce ”The Boss” Springsteen, som slår rekord efter rekord med tre fullsatta spelningar på Friends arena i Stockholm denna helg och nästa.

Springsteen återkommer ständigt till sin katolska arbetarklassbakgrund, med en pappa som var busschaufför, ofta arbetslös, och en mamma som var sekreterare. Redan 1979 medverkade han på en gala i Madison square garden som protesterade mot kärnvapen. Hans största försäljningssuccé, ”Born in the USA” handlade om Förenta staternas skamfulla behandling av Vietnam-veteraner. Och på skivan ”The ghost of Tom Joad” sjunger han om immigranters utanförskap i samhället.

2004 tog han även parti-politisk ställning då han framträdde på flera valmöten för demokraternas presidentkandidat John Kerry som dock förlorade mot George W Bush.

Fyra år senare gick han ut ännu hårdare och stödde aktivt Barack Obama. Han medverkade även i återvalskampanjen förra året.

Hur kunde du missa honom Robbie?

Mer läsning

Annons