Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många Nobelpristagare har du läst?

Annons

Jag har läst böcker av 25 av de totalt 110 författare som belönats med Nobelpriset i litteratur sedan det instiftades 1901. Två av dem hade jag läst redan innan de fick priset, Tomas Tranströmer och Günter Grass. Desto fler har jag läst just för att de fått priset.

Nobelpriset är en odiskutabel kvalitetsstämpel som ger oss läsare chansen att få upp ögonen för nya författarskap. På det sätt priset tillkännages, som en blixt från klar himmel utan att några nominerats i förväg, gör att de första reaktionerna ibland har blivit ”Wislawa Vem?” eller ”Kenzaburo Va?” (Wislawa Szymborska fick priset 1996 och Kenzaburo Oe 1994). Sedan väcks nyfikenheten och man blir sugen att läsa vad det är för kvaliteter som tydligen är värda att belöna med detta fina pris och åtta miljoner kronor.

Mediedramaturgin i själva tillkännagivandet är genial – i all sin enkelhet. All världens litteraturintresserade blickar är för några minuter riktade mot en stängd dörr på Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Den öppnas prick klockan ett av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund som torrt och sakligt läser upp namnet på vinnaren och akademins motivering. Mer spektakulärt än så behöver det inte vara.

Spänningen byggs upp genom spekulationer dagarna före och spelbolagens odds diskuteras ingående. Några favoriter återkommer år efter år, som Haruki Murakami, Adonis och Joyce Carol Oates för att bara nämna några.

I år var det många som trodde att den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj skulle ta hem det, efter att hennes odds på spelbolagen rasat från 50 gånger pengarna till enbart 1,5 dagarna innan. Det ledde till misstankar om att hennes namn hade läckt ut i förväg.

Inte minst av det skälet var det väldigt glädjande att Englund överraskade med att läsa upp Alice Munros namn från sin skrynkliga lapp.

Alice Munro var långt i från okänd för mig. Hennes namn har figurerat i många år i förhandsspekulationerna kring Nobelpriset och jag har flera vänner som rekommenderat hennes novellsamlingar. Så förr eller senare hade jag förmodligen kommit fram till henne oavsett om hon förärats Priset eller ej. Nu blir det snarare förr än senare och jag ser verkligen fram emot att lägga till nummer 26 på min lista.

Hur många Nobelpristagare har du läst?

Mer läsning

Annons