Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hygien – inget oskyldigt ord

Annons

I veckan lyssnade jag på det alltid intressanta radioprogrammet ”Språket”. Den här gången tog man bland annat upp ordet hygien. En lyssnare, lustigt nog en gammal före detta mikrobiolog, hade uppmärksammat att ordet hygien dyker upp i sammanhang där man kanske inte riktigt väntat sig att finna det i dag.

De flesta förknippar förmodligen hygien med företeelser som att man har duschat och är någorlunda fräsch, särskilt när det gäller underlivet, eller att pizzerian på hörnet inte är invaderad av kackerlackor. Helt enkelt att det är rent och fräscht i största allmänhet, både vad det gäller den egna kroppen och olika lokaliteter.

Ursprungligen betecknar hygien åtgärder som befrämjar hälsan. Kort sagt, renhet.

Men hygien är inget oskyldigt ord. Exemplet i ”Språket” handlade om en uppmaning från Svensk handel där budskapet var att bankerna inte får misslyckas när det gäller hygienen. Det handlade inte om att bankerna skall vara välstädade och att man håller råttorna i schack så att de inte äter upp de få kvarvarande kontanterna.

Snarare handlade det om att hålla kortskojare stången, skimmingmaffian eller än mer sofistikerade skurkar, med en vag koppling till Östeuropa. Hygien blir här en förutsättning för en rationell och säker affärsverksamhet.

Ett annat exempel som uppmärksammades i ”Språket” var ett börsföretag som beskrev sin verksamhet som hygienisk eftersom man påstod sig ha ett etiskt ansvarstagande. I bästa fall då inga intressen i vapen eller alkoholbranschen.

Det är rätt långt från den betydelse som nu varit rådande några decennier – det vill säga att hygien handlar om att hålla sig ren och hel och tvätta halsen.

I dag kan man ana en återkoppling till hur ordet användes före Andra världskriget. Frikopplat från det man själv kan styra med hjälp av tvål och vatten, då hygien i vissa sammanhang förknippades med ras.

Utan jämförelser i övrigt tycks hygien återigen ha blivit ett begrepp för att framställa sig själv som lite bättre – och sånt har vi väl fått nog av vid det här laget?

Mer läsning

Annons