Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hysteria

Annons

ROMANTISK KOMEDI. Tanken att läkare på 1880-talet utförde sexuella tjänster åt borgerskapets damer i London är lätt svindlande. Men så var det tydligen.

Kvinnor i den här samhällsklassen diagnostiserades som ”hysteriska” så fort de uttryckte någon känsla utöver tillkämpat lugn och svalhet.

Och då ordinerades de en stunds underlivsmassage hos farbror doktorn. Inga konstigheter, lite muskelsammandragningar för att få livmodern på plats (!) ansågs bara nyttigt. Givetvis var väntrummen fullsatta.

In i den här världen kommer den unge, idealistiske läkaren Mortimer Granville (Hugh Dancy). På grund av sina nymodiga idéer om vikten av att till exempel tvätta händerna innan undersökningar, har han gjort sig omöjlig på de flesta läkarmottagningar i London.

Det nya handfasta uppdraget passar honom därför perfekt, han får hur mycket jobb som helst och dessutom föds en varm känsla mellan honom och hans nya chefs väna dotter Emily.

Den andra dottern Charlotte (Maggie Gyllenhaal), ett riktigt praktexempel på en hysterika, närmast chockar den unge Mortimer med sin rättframhet.

Att hon dessutom viger sitt liv till ett center för de fattiga ses inte med blida ögon av fadern, som bara väntar på att hon ska sluta tramsa och gifta sig.

Det enda hotet mot en säker framtid som arvtagare till den fina kliniken är att Mortimers hand inte verkar tåla den rutinartade behandlingen han utför på patienterna. Som tur är inspirerar Mortimers excentriske, rike och teknikintresserade beskyddare Lord Edmund (Rupert Everett) till en ny spännande teknisk landvinning, som ska visa sig revolutionera hysteribehandlingen.

Som upplagt för romantiska förvecklingar och absurda situationer alltså och ”Hysteria” lyckas pricka in en varm mysig ton trots den provocerande ojämlika världen den beskriver.

Någon djuplodande pamflett om kvinnokamp blir den aldrig, i stället är ”Hysteria” lättsmält och fyndig och förmodligen vinterns mest tillfredsställande romantiska komedi.

Mer läsning

Annons