Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll rullar Brolles turné in i Pålsboda

Han är uppfödd på 50-talsrock och har härliga minnen från Björknäsparken utanför Boden. Nu vill Brolle ge Sveriges folkparker en nytändning.
– Jag gör det här av rent nostalgiska skäl, säger han.

Annons
Pretty in pink. Brolle gillar allt med 50-talet, musiken, modet, bilarna. Med på turnén är två amerikanare av märket Cadillac – bägge knallrosa.

Förra året mjukstartade Brolle med en liten turné till ett femtontal folkparker i Norrland. I år slår han på stort och reser runt till 31 parker i hela Sverige, med eget band, gästartister, partyorkester och dansband i släptåg.

– Vi har sökt oss till de gamla klassiska folkparkerna, med rotunda, scen och tombolastånd. Man får uppleva en heldag som det var förr – med cruising av gamla fina bilar, pilkastning, kulörta lyktor, musik och dans, säger Brolle som själv åker Cadillac.

Han fick idén då han reste runt i landet och passerade övergivna folkparker som stod och förföll. Det ville han ändra på. I varje ny stad de besöker bjuder han in lokalpolitikerna och uppmanar dem att ta tag i saken. Målet är att öka aktiviteten i parkerna och få fler artister att spela på andra ställen än storstäder och på stadsfestivaler.

– Jag brinner för folkparkerna och vill ge en hel bransch en knuff i rätt riktning. Nästa år kanske tio olika artister kan kryssa mellan folkparkerna, då känner jag mig nöjd. Det behövs egentligen bara folk. Sedan kommer stämningen av sig själv.

Turnén genomförs i samarbete med de lokala folkparksföreningarna som ställer upp med ideella krafter. I gengäld får föreningarna tillbaka några procent av biljettintäkterna. Pengarna kan förhoppningsvis användas till upprustning och som grundplåt till en nystart.

– På en del ställen hjälper hela byn till. Föreningen slipper ta någon ekonomisk risk. Den tar jag. Kommer det inget folk så får jag ta smällen. Men hittills har det varit väldigt lyckat. I förra veckan var vi i Oviken i Jämtland, i en park som i princip har varit igenbommad i femton år. Nu kom det 1 500 pers!

Under turnén framträder han med olika gästartister, som exempelvis Anne-Lie Rydé, Amanda Fondell och Mikael Rickfors. När han spelar i Pålsboda folkets park utanför Hallsberg på fredagskvällenheter gästartisten Nanne Grönvall.

– Sveriges rockbrud nummer ett! säger Brolle.

Nästa år hoppas han att det ska bli ännu större när rockmusiken fyller jämnt, 60 år efter att Bill Haley släppte ”Rock around the clock”, 1954. 50-talsmusiken ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag växte upp med den musiken. Satt hela nätterna och lyssnade igenom farsans skivsamling. Det var helt galet. Jag blev som besatt. Det var det som gjorde att jag började med musik.

Han har härliga minnen från ungdomens danskvällar och konserter i Björknäsparken utanför Boden.

– Jag är i princip uppväxt där. Det var alltid så skön stämning. Folk var glada. Aldrig något tjafs.

Gästartist i Pålsboda är Nanne Grönvall.

Mer läsning

Annons