Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibland blir den nakna sanningen lite väl naken

Annons

Att vara öppen och berätta om sina innersta tankar och känslor, även obekväma sanningar om det mest förbjudna, har varit föremål för diskussion den senaste tiden. Lars Noréns andra del av ”En dramatikers dagbok” har fått både ris och ros för sin totala öppenhet. Kritiken har gällt hans hatiska utfall mot personer han retar sig på, att han som uppburen maktperson inom det svenska kulturlivet borde hålla sig för god för att sparka nedåt.

Andra mer positivt inställda recensenter, som Sigge Eklund i SVT:s Babel, menar att Norén visar att han är en helt vanlig människa genom att vara öppen även med sina mindre smickrande sidor som småsint missunnsamhet och avundsjuka.

Noréns bok med löpande dagboksanteckningar nedtecknade i vardagens realtid kan jämföras med en annan aktuell författare som hyllas för sin ärlighet och öppenhet: Karl Ove Knausgård, vars sjätte och avslutande del i mastodontprojektet ”Min kamp” precis landat i butikerna.

Knausgård kallar ”Min kamp” för en autofiktiv roman. Till skillnad från Norén blickar han bakåt och sammanfattar ett helt liv. Han beskriver minnesbilder från barndomen med en detaljrikedom som måste vara konstruerad. Samtidigt gör detaljerna och det nakna språket att det känns som om man kommer nära, nära det sanna och ärliga.

Även Knausgård har fått kritik för att han hänger ut namngivna personer som familjemedlemmar, släktingar och vänner. Den ende som inte är namngiven är huvudpersonen i historien, Knausgårds pappa. Men precis som i Noréns fall menar tillskyndarna att det motiveras av verkets konstnärliga kvaliteter.

En annan som varit ute och berättat sin sanning är Sven Otto Littorin. Men i det fallet har debatten mer handlat om att han fick använda bästa sändningstid på SVT till att sopa anklagelserna om sexköp under mattan – ”dags att move on” som Littorin själv uttryckte det.

Den stora snackisen bland unga i veckan har annars varit Miley Cyrus. I nya videon ”Wrecking ball” som slog rekord på Youtube, med 19,3 miljoner visningar under ett dygn, visar Cyrus upp sig utan en tråd på kroppen.

För detta har hon häcklats i kommentarsfälten på nätet. Ibland blir den nakna sanningen lite väl naken för folk – samtidigt som ingen kan låta bli att titta.

Mer läsning

Annons