Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen höjdare – trots musikalisk stimulans

Annons

Om denna veckas krönika upplevs som ovanligt fokuserad och stringent kan det bero på att jag lyssnar på ”Toccata creativo” medan jag skriver. Stycket är framtaget genom ett projekt på högskolan i Borås där ljuddesignern Martin Ljungdahl och den Grammisnominerade kompositören Håkan Lidbo har gjort tre så kallade ”pluggsymfonier” som ska hjälpa studenter till bättre studieresultat.

Kompositionerna bygger på forskning om hur hjärnan reagerar på olika typer av musik. Förutom det ovan nämnda verket som ska ”stimulera kognitiva tankeprocesser och öka lyssnarens kreativitet” finns ”Sonata concentrata” (”hjälper lyssnaren att slappna av och ökar koncentrationsförmågan”) samt ”Pepp i A-dur” (”får hjärnan att utsöndra dopamin och ökar välbefinnandet”).

Huruvida det fungerar eller inte ska jag låta vara osagt. Pluggsymfonierna har inte testats på studenterna än. Men man får väl hålla koll på Borås högskola och se om den börjar spotta ur sig en massa genier vad det lider.

Det pågår en hel del forskning om hur musik påverkar oss. Studier har till exempel visat på positiva effekter vid fysisk träning. Om man ger sig ut och springer (gud förbjude) så känner man sig starkare och orkar mer om man har peppande musik i lurarna. För att inte tala om spinningpass där volymen tydligen måste vara öronbedövande i lokalen. Annars skulle folk inte trampa en meter.

Det har även visat sig att musik kan hjälpa alzheimerpatienter att återskapa minnen. När de får lyssna på musik som de känner igen från ungdomen kan namn på personer och händelser från förr poppa upp.

Min fru som ofta spelar på demensboenden i sitt arbete vittnar om hur åhörarnas ögon börjar glittra när hon spelar gamla psalmer och läsarsånger. Personer som ibland inte ens minns sitt eget namn kan plötsligt texten och sjunger med i vers efter vers.

Jag sätter ofta på mig lurar och lyssnar på musik när jag måste koncentrera mig och skriva. På redaktionen arbetar vi numera i ett öppet kontorslandskap och stundtals kan det bli väldigt surrigt. Men då har det handlat om musik jag gillar, inte något som baserats på vetenskap och forskning.

Och efter att ha testat Lidbos ”prestationshöjande kompositioner” tror jag att jag återgår till Mozart eller Miles Davis, för som ni märker blev detta ingen krönika utöver det vanliga.

Mer läsning

Annons