Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instrument för miljoner kan förstöras

Musikerna som ska spela i sommarens föreställning av Opera på Skäret är oroliga för arbetsmiljön och för att kylan i lokalen ska förstöra deras instrument. Kammarorkesterns skyddsombud har skickat en begäran till Arbetsmiljöverket och kräver bland annat varmare lokaler.

Annons
oroliga. Svenska kammarorkestern är oroliga över arbetsmiljön på Skäret och har skickat en begäran till Arbetsmiljöverket. De tycker att det är alldeles för kallt. Sten Niclasson säger dock att det inte går att göra det varmare i lokalen.

– Det finns ingen installerad värme i lokalen och det saknas el för att man ska kunna göra det tillräckligt varmt. Dessutom har vi inte fått se något besiktningsprotokoll på taket, säger Göran Hülphers, som är skyddsombud för Svenska kammarorkestern.

Föreställningen äger rum i ett gammalt virkesförråd vid Ljusnaren. I år firar Opera på Skäret tioårsjubileum och i augusti har ”Barberaren i Sevilla” premiär.

Redan i februari gjorde orkestern ledningen för Opera på Skäret uppmärksam på några punkter där de anser att arbetsmiljön brister. I juni åkte skyddsombuden i Kammarorkestern till Skäret för att kontrollera om kraven hade åtgärdats.

– En del var fixat, men dessvärre brast det alltså fortfarande på några punkter, säger Göran Hülphers. Vi har fioler som är värda miljoner och om värmen inte fungerar kan vi inte ta dit dem. Kyla kan leda till sprickor på fiolerna och det är inte något som försäkringsbolaget åtgärdar ifall det är för kallt.

Han tycker dessutom att det är orimligt att arbeta i fall det är för kyligt i lokalen.

– Vi kan inte sitta och spela utomhus. Fiolspelande är precisionsarbete.

2008 spelade Kammarorkestern i Tosca i Opera på Skäret.

– Då tog en del instrument stryk, säger Göran Hülphers.

Begäran till Arbetsmiljöverket inkom till Arbetsmiljöverket i måndags. Göran Hülphers menar att situationen hade kunnat lösas utan att man behövt blanda in Arbetsmiljöverket.

– Men vi har tyvärr inte lyckats få tag på de ansvariga för Opera på Skäret. Om det här inte är åtgärdat till augusti när vi ska börja repetera kan vi tyvärr inte spela med de instrument vi har.

När NA kontaktar Opera på Skärets konstnärliga ledare och operachef Sten Niclasson känner han inte till något om att Svenska kammarorkestern skickat en begäran till Arbetsmiljöverket.

– Jag tycker att vi har fört en bra dialog. Angående taket kan jag inte säga exakt när det besiktigades senast utan att titta i pappren, men det är absolut inget fel på det. Jag pratade med länsmusikchefen senast förra veckan och vi har diskuterat en lösning och vilka instrument som kan användas.

Enligt Sten Niclasson går det inte att göra något åt värmen i lokalen.

– Vi har kontaktat ett företag som sysslar med värme och de säger att det tyvärr inte går att dra in el. Vattennivån är bara en meter under golvet så gräver man kommer det upp vatten. Det är en alldeles för fuktig miljö för elsladdar. I nuläget har vi redan gjort det så varmt som det är möjligt med hjälp av värmeelement.

Kammarorkesterns musiker är oroliga för att deras instrument ska gå sönder av kylan. Hur ser du på det?– Luften i lokalen är fuktig. Fioler spricker inte av kyla utan av att luften är för torr. Just för att luften inte ska bli för torr kan vi inte dra in någon infravärme.

Sten Niclasson känner inte till huruvida orkesterns instrument tog skada 2008.

– 2008 var det ovanligt kallt. Sedan dess har vi dragit bort fukt och förbättrat miljön i lokalen. Men vi får helt enkelt titta mer noggrant på situationen.

MER LÄSNING

Dramatik på Skäret: Avhopp och sjukdomar

Göran Hülphers.
Sten Niclasson

Mer läsning

Annons