Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag måste jobba ännu hårdare – för hälsans skull

Annons

Babel, SVT:s litteraturprogram som hade sin säsongsavslutning i veckan, har en stående programpunkt som man kallar ”biblioterapi”. Tittare skickar brev till redaktionen och efterlyser tips på litteratur som kan hjälpa dem i deras livssituation. Det kan handla om sjuklig svartsjuka, depression eller andra problem. De inbjudna författarna och gästerna i programmet får sedan rekommendera var sin bok som på ett eller annat sätt kan hjälpa brevskrivaren.

Jag har mest sett biblioterapin som lite av en plojgrej, med starka misstankar om att läsarbreven inte kommer från riktiga brevskrivare utan är författade av någon på Babels redaktion. Men i går kom en nyhet om att Örebro läns landsting har fått en halv miljon kronor från Kulturrådet till ett projekt som syftar till att utveckla kulturaktiviteter för äldre patienter på länets tre sjukhus. Projektledaren berättade då om att man bland annat ska titta på det här med biblioterapi och att det fanns studier som visat ett samband mellan kulturkonsumtion och hälsa.

Alternativa och kompletterande behandlingsmetoder är i ropet. I Skåne finns ett treårigt projekt som kallas ”Kultur på recept” som har resulterat i mätbara minskningar av utskrivningen av medicin. Och i Örebro län finns sedan några år tillbaka ”Friskvård på recept”, där ökad fysisk aktivitet kan komplettera behandling och medicinering.

Förutom biblioterapi ska äldre patienter få möjlighet till eget skapande inom bild och form. Professionella konstnärer ska besöka sjukhusen i Karlskoga, Lindesberg och Örebro och skapa tillsammans med grupper av äldre patienter som drabbats av exempelvis stroke, demens eller depression.

Och visst kan man känna att kultur är bra för både kropp och själ. En riktigt bra bok kan ge nya insikter och ändra destruktiva tankebanor, vidga vyerna och få en att se på världen på ett lite annorlunda vis.

Att bevista en konsert eller teaterföreställning ger dels en känsla av samhörighet, dels en skönhetsupplevelse som stänger ute världen där utanför och rensar skallen från grubblerier man går och bär på.

För egen del går jag ofta på konserter i min roll som recensent. Då har man ett jobb att utföra vilket gör det lite svårare att bara luta sig tillbaka och njuta. Men det kanske har positiva effekter i alla fall. Jag måste nog se till att jobba ännu hårdare – för hälsans skull.

Mer läsning

Annons