Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalistisk debatt med olika attityder

Annons

Janne Josefsson lyckades nå en topplacering i kategorin Arrogant Medelålders Man under en farsartad debatt som hölls av Publicistklubben i Stockholm häromveckan. Debatten rörde ”journalisten som varumärke” och ett gäng kändisjournalister var inbjudna för att diskutera detta. Moderatorn, Stina Dabrowski, var inte så mycket moderator som debattdeltagare. ”Förr räckte det med att göra ett gott journalistiskt arbete, men i dag, måste man dessutom blogga och twittra och hålla på?”, undrade hon och slog an tonen för en debatt som präglades av påhopp och okunskap.

Det här var en debatt där deltagarna Janne Josefsson med Dabrowski och Amelia Adamo i hälarna stod för en slags ren, god journalistik medan Ebba von Sydow och Alex Schulman fick representera det ”unga”, ”nya”och tvivelaktiga.

När Josefsson passade på att kalla von Sydow för ”genuin överklass från Göteborg” som inte skulle ha fungerat för femton–tjugo år sedan blev jag förvånad över att jag blev förvånad.

Att medelålders vita män med makt med sådan lätthet kan marginalisera och reducera, som att det inte kostar dem någonting, är ju inget nytt. Att Ebba von Sydow provocerar när hon bloggar om kungligheter, kläder, programleder folklig må-bra-television och samtidigt är käck, glad, trevlig och blond är tydligt. För det är ju inte journalistik som avslöjar några skandaler, men att den kan göra skillnad ändå verkar inte Josefsson vilja fundera över.

Under debatten står Schulman och von Sydow och ömsom försvarar sig, ömsom raljerar över påhoppen mot dem. Riktigt roligt blir det när Schulman får upplysa panelen om att mikrobloggande på Twitter handlar om kommunikation. Det var som att det var du och jag mot etablissemanget, sade Alex Schulman till von Sydow senare i sitt webbtv-program. Bara en sådan tanke, att de skulle befinna sig i ett utanförskap, är ju ganska svindlande.

I min journalistklass gissar jag att majoriteten ville ägna sig åt journalistik à la Josefsson, men vad gäller journalistiska förebilder väljer jag hellre von Sydow än en dryg karl med översittarfasoner. Hur många viktiga, snygga avslöjanden Josefsson än gjort och gör, hjälper det inte om han har en attityd som borde lämnats kvar i förrförra seklet. Och det är förmodligen tur att Dabrowski, Josefsson och Adamo inte verkade intressera sig så mycket för bloggar och Twitter, för där har domen mot dem efter debatten varit ganska hård.

Mer läsning

Annons