Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Käften verkar växa i takt med pengarna

Annons

Det finns sällan några stora pengar att hämta för konstnärer och kulturarbetare. Men det finns undantag. I veckan sattes ett nytt rekord på Christies auktionsfirma i New York, då Francis Bacons konstverk ”Three studies of Lucian Freud” gick under klubban för ofattbara 142,4 miljoner dollar, motsvarande 940 miljoner kronor. Därmed är det det dyraste konstverket någonsin. Det tidigare rekordet innehade Edvard Munchs ”Skriet” som (bara) gick för 119 miljoner dollar på Sothebys förra året.

Vän av ordning invänder kanske och påpekar att Bacon inte blir fetare av alla miljonerna, eftersom han är död. Men det visar ändå att det finns pengastinna investerare som är villiga att hosta upp rejäla sedelbuntar för att konsumera kultur.

En som gärna och ofta pratar om hur mycket han tjänar är författaren, kriminologen och tv-personligheten Leif GW Persson. Förra året köpte 20th Century Fox rättigheterna till hans deckare för att göra en tv-serie på CBS. Då skröt han om hur hundratals miljoner skulle rulla in och göra honom till Sveriges rikaste författare.

I veckan fick skådespelaren och komikern Claes Malmberg nog och kallade Persson för ”pengakåt” för hans uttalande om att han ångrar att han sålde serie-rättigheterna för serien ”En pilgrims död” till SVT i stället för att gå direkt till Hollywood – eftersom ”det ger mindre klirr i kassan att sälja i Sverige”.

Jag undrar om inte alla pengar och berömmelsen har stigit vår käre kriminolog åt huvudet. I senaste avsnittet av Veckans brott på SVT tilläts han utfärda både diagnos, dom och straffpåföljd för den person som är misstänkt för det ohyggliga dubbelmordet i Ljungsbro. Han kallade honom för ”knäppskalle och mer än lovligt galen” och tyckte att han borde låsas in och aldrig släppas ut.

Jag försvarar naturligtvis inte det fruktansvärda dådet i Ljungsbro eller den skyldige som gjort det. Men här handlar det om en pågående polisutredning som är långt i från avgjord. För Leif GW Persson var dock fallet klappat och klart.

Klappad och klar trodde han nog även att dealen med 20th Century Fox var. Men nu verkar det som om det inte blir någon teveserie. Tv-bolaget CBS underkände nämligen det inspelade pilotavsnittet.

Jag tror nog att GW klarar sig hyfsat ändå. Men han ska kanske inte låta så tvärsäker nästa gång.

Mer läsning

Annons