Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för det fria ordet gäller även det fula

Annons

Barn upptäcker i en viss ålder att en del ord har en helt annan laddning än andra – ord som man ”bara får säga i garderoben” som Lisabet uttrycker det i ”Madicken”. Barnen smakar på de förbjudna orden och märker hur omgivningen reagerar på dem. Senare kanske de klottrar något på typ skolans toalettvägg, för att provocera eller avreagera sig.

”Får man säga svärord?” frågade min fyraåring här om dagen. Jag svarade att man får det, men att man ska använda dem med försiktighet eftersom man kan såra andra människor om de används fel.

Vår stora granne i öster har en annan syn på det. Förra året instiftade Ryssland en ny lag för landets medier som kan få böter på upp till 40 000 kronor om de använder svordomar. Och nu går underhuset Duman vidare och föreslår en lag som förbjuder svordomar inom film, teater, musik och andra konstarter.

Kulturutövare som svär kan straffas med böter. I samma förslag riskerar även ”vanligt folk” som svär offentligt böter på upp till 500 kronor. Exakt vilka ord som blir förbjudna är inte fastställt. Enligt förslaget ska ”ord och fraser som inte uppfyller de normer för det moderna ryska språket bestämmas av en oberoende expertpanel”. Om överhuset godkänner lagen kan den bli verklighet redan från 1 juli i år. Jag hoppas verkligen att den inte går igenom. En kamp för det fria ordet måste också gälla det fula ordet.

Även i det puritanska USA finns politiker som velat förbjuda ”stötande ordbruk” inom kulturen. Det har dock aldrig gått så långt som till en lag. Men det finns gott om pip i rutan då folk svär i tv och i mitten av 1980-talet införde den amerikanska skivindustrin märkningen ”Parental advisory: explicit content” (ungefär ”Råd till föräldrar: uttrycksfullt innehåll”) efter påtryckningar från oroliga föräldraorganisationer.

De femton värsta låtarna varnade man särskilt för (som gick under namnet ”The filthy fifteen”, De femton snuskiga). Listan dominerades av hårdrock men innehöll även Prince ”Darling Nikki” och Madonnas ”Dress you up”.

Varningen fick snarare motsatt effekt. ”Filthy fifteen” gavs ut på en samlingsskiva som fick stor spridning.

Risken är att det förbjudna blir ännu mer spännande om man försöker lägga locket på. Tänk på det Mr Putin, innan du skriver på lagförslaget.

Mer läsning

Annons