Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamprad uppmanas sponsra nytt operahus

Annons

En lobbygrupp bestående av Claes Fellbom, Folkoperans grundare, före detta dansaren Anneli Alhanko, tidigare Dramatenchefen Ingrid Dahlberg, tenoren Nikola Matisic, tonsättaren Sven-David Sandström och advokaten Brita Munck-Persson skrev för en tid sedan ett upprop i Dagens Nyheter där de uppmanade Ingvar Kamprad att sponsra ett nytt operahus i Stockholm.

Det finns redan i dag en relativt genomarbetad idé om en opera belägen invid Danvikskanalen på Södermalm med utsikt över Saltsjön.

Masthamnsoperan är arbetsnamnet och utsikten från det tänkta huset kan föra tankarna till de nya operahusen i Köpenhamn och Oslo. Vattennära och tjusiga vyer parat med mer eller mindre spektakulär arkitektur. På ett sätt en repris av de operahus som byggdes på 1800-talet och där ambitionen oftare lutade åt nationell prestige än konstnärliga manifestationer.

Men det här att Ingvar Kamprad skulle sponsra ett nytt operahus i Stockholm - det låter onekligen som en utopi. Åtminstone är det svårt att tänka sig Kamprad mingla i en operafoajé med ett champagneglas i handen.

Sveriges i särklass rikaste man odlar ju som bekant en image som handlar mer om snus, brännvin, korv med bröd och sunkiga andraklasskupéer än glittrande salonger. Hur sant det egentligen är har väl ingen riktigt koll på.

I den där uppmaningen i Dagens Nyheter till Ingvar Kamprad för att gå in och bidra med pengar till ett nytt operahus i Stockholm finns också ett underliggande budskap. Faktum är ju att Danmarks rikaste man, skeppsredaren och industrimannen Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, gick in och sponsrade Köpenhamns operan med 2.3 miljarder danska kronor. En i sammanhanget ganska stor summa. Mærsk Mc-Kinney Møller avled nyligen och till hans filantropiska verksamhet kan adderas flera andra projekt.

Som många örebroare säkert känner till har Kamprad tillägnats en musikal – den musikaliska möbelsagan ”Ingvar”, en veritabel succé som spelades på Örebro länsteater förra året.

Men jag skulle tro att det inledningsvis behövs minst en helaftonsopera för att beveka Kamprad och få honom att öppna plånboken. Förslagsvis något i Wagnersk stil – typ ”Möbelguldet”.

Mer läsning

Annons