Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapten Sabeltand och skatten i Lama Rama

Annons

FAMILJEFILM. I Norge är Kapten Sabeltand typ superstjärna. Med tv-filmer, böcker, datorspel och särskilda Kapten Sabeltand-världar i nöjesparker kan man gissa att skaparen, den norske musikern och författaren Terje Formoe, har cashat in en hel del på sin sjörövarkapten.

I Sverige är väl Kapten Sabeltand inte riktigt lika stor som i hemlandet, men ändå rätt poppis bland barnen av den entusiastiska unga testpubliken att döma.

"Kapten Sabeltand och skatten i Lama Rama" är Sabeltands första steg ut på vita duken i vad som är tänkt att bli en trilogi under de närmaste fem åren.

Upplägget är följande: Den föräldralösa pojken Pinky hakar på Kapten Sabeltand och hans gäng för att hitta en hett efterlängtad skatt i det mytiska kungariket Lama Rama. Äventyret kantas av skurkar som vikingapiraten Björn Rask och den läskige Badal, bror till Lama Ramas kung. Men historien handlar också om Pinkys ursprung - han söker ständigt svaret på vart hans pappa egentligen tagit vägen.

Resultatet är en hederlig familjefilm, men kanske inte för de lite större barnen (läs: 12-13-åringar). Men de yngre kommer säkert att älska farten, fläkten och äventyret. Den vuxne kan roa sig med att njuta av en del kul rollprestationer, som Anders Baasmo Christiansens älskvärda Kung Rufus, kungen som bara vill ha roligt.

I Kung Rufus inställning ligger även större delen av sensmoralen i den här filmen: Stirra dig inte blind på allt guld som glimmar, så att du glömmer bort att leva, skratta och ha roligt.

Mer läsning

Annons