Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärt återseende inför Örebros 750-årsfirande

Annons

Hann ni med att läsa om 2014 års nyord i julhelgen? Eller var ni kanske som jag ”mobilzombie”, det vill säga så upptagen av mobiltelefonen att allt annat passerade obemärkt. Eller var det möjligen så att ni ”bingade” i soffan och sträcktittade på tv-serier?

Jag har gjort bådadera, och därmed i alla fall prickat in ett av nyorden – mobilzombie. Däremot platsade inte binga, fast jag tycker det är rätt fyndigt.

Bland tv-serierna var det Marco Polo på Netflix och ”Jerusalem” på SVT som blev tidsfördriv under den väl tilltagna julledigheten.

En annan tv-serie, med stark Örebroanknytning, har lite obemärkt passerat på nyåret; den klassiska Markurells i Wadköping från 1968 med färgstarke Edvin Adolphson i huvudrollen. Jag vet inte om det är en tillfällighet att serien sänds just nu inför stadens 750 årsfirande och Wadköpings 50-årsjubileum. Men den är klart sevärd med en fantastisk uppsättning skådespelare, till exempel en ung Ulf Brunnberg som gossen Johan.

Hjalmar Bergmans språkglädje firar triumfer. Hör bara: ”Han själv luktade snusk men hans namnteckning luktade guld” (om Markurell) och ”Lika skön som dygdig, kanske till och med skönare” (perukmakare Ströms giftiga omdöme om värdshusvärdens hustru). Tyvärr har serien sänts dagtid, men den finns också på SVT play om ni skulle vilja binga.

Mer läsning

Annons