Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katinkas kalas

Annons

DRAMA. När konstkuratorn Katinka fyller år samlas hennes vänner traditionsenligt för idylliskt firande ute på landet, mitt under rådande högsommar.

Redan under de smakfulla förtexterna sätts tonen, ett släktskap till Johan Klings ”Darling” anas, och förväntningarna stiger när många av detaljerna och replikerna tyder på lyhördhet hos manusförfattarna och ansvariga för rekvisita och kläder.

Tolkningarna av ”ängslig överårig hipster” och ”ung borgerlig kulturelit” är absolut nutida, även om det känns klyschigt att de liksom per automatik måste porträtteras så kyligt. Ingen är sympatisk, faktiskt är de nästan uteslutande avskyvärda.

Förloppet, prydligt indelat i olika akter såsom ”förberedelser”, ”dessert” och ”vickning”, ger en självklar ram för dramatiken att slå ut i.

Den tändande gnistan blir ankomsten av den allt annat än sofistikerade Linda. Hon jobbar som programledare för ring-in-programmet ”Pussel”, har en svanktatuering och blonda extensions. Klasskrocken är uppenbar långt innan repliken ”Vi tittar inte på tv, bara på film och HBO-serier” kommer som ett brev på posten.

Redan Louis Bunuel använde tjusiga middagar för att belysa borgerskapets hyckleri. Och det är väl det som skaparna av ”Katinkas kalas” vill åt. Kanske. För i sin iver att fördjupa alla rollfigurerna splittras också handlingen på ett otillfredsställande sätt.

Här dyker en incestuös tråd upp, karriärångest och livskval ur övre medelklassperspektiv behandlas, liksom svårigheter att kommunicera i ett förhållande. ”Katinkas kalas” blir en rätt ojämn tillställning där syftet förblir otydligt.

Däremot känns det befriande att se i princip helt okända ansikten i alla rollerna. Framförallt fastnar den extremt osäkra Carro, som sysslar med abstrakt skulptur och den mestadels pårökta Jossan, som ska släppa singel i Tyskland. Scenerna när de sitter tillsammans och knappt lyssnar på varandra är det närmaste värme man kommer på det här kalaset.

Mer läsning

Annons