Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klippta och rakade kan bli statister

Nora stadshotell hade många besökande kvinnor och män med kortklippt hår på fredagen. Det var casting för nästa Maria Lang-film.

Annons
Statistansvarig Svante Åhman berättar för ett av alla gäng av hugade statister om villkoren för att delta i Maria Lang-filminspelningen.

Redan kvart över åtta på fredag morgon väcktes Per Kjellin av sin kollega på Pampas produktion. Båda ansvariga för statisterna under Maria Lang-filmerna som just nu håller på att spelas in i bland annat Nora.

– Vi hade som starttid klockan nio, men folk hade börjat köa redan vid åtta, säger Per Kjellin. När klockan var tio hade närmare 100 intresserade Norabor och utsocknes klivit innanför hotellets port för att anmäla sitt intresse.

– Jag tycker det är kul när något händer i Nora, säger Eva Wikström och fyller i ett formulär med personuppgifter som ålder, vikt, bh- och skostorlek.

Hon sitter tillsammans med ett 20-tal människor i hotellets stora sal. Alldeles vid entrén till salen sitter Per Kjellin och hälsar alla välkomna. Han delar ut formulär och förklarar för var och en vad som komma skall.

En dörr öppnas och statistansvarige Svante Åhman ber nästa gäng komma in i rummet intill.

– Hej och välkomna hit, hälsar Svante Åhman när alla satt sig ner. Nu ska jag ha en kort genomgång med datumen som gäller för nästa inspelning.

Han berättar att det handlar om film nummer två i serien om sex Maria Lang-filmer. Att de som blir valda till statister måste vara redo att åka till Stockholm dagarna före inspelningarna.

– Kostymförrådet ligger i Frihamnen och senast åkte vi buss tillsammans här från Nora och över Örebro. Den 26 juli drar nästa inspelning igång. Vi kommer att behöva statister till begravnings- och bröllopsscener, till förbipasserande i stan och runt polisstationen.

Svante Åhman poängterar att det handlar om 50-tal och att man måste ha kort hår, inget skägg eller mustasch. Den som har det i dag, måste för att få bli statist vara redo att klippa och raka sig.

– Antingen gör ni det själva eller också kan vi hjälpa er när vi besöker kostymförrådet, berättar han.

Sen är det dags för nästa rum och ett fotograferande. Svante Åhman är effektiv och de 20 har på mindre än tio minuter passerat rum och kamera.

– Jag vågade faktiskt, säger Marie Johansson från Sigtuna. Det var det viktigaste för mig. Att våga anmäla mig.

Inom bara några dagar får de som ansökt besked om de får medverka som statister eller ej.

Eva Wikström ha r blivit tilldelad ett nummer och fyller nu i personuppgifterna.
Josephine Butchert är redo att klippa av sig sitt hår för en statistroll i en Maria Lang-film.

Mer läsning

Annons